torstai 30. huhtikuuta 2020

Korona-arki Kroatiassa: Vappumeininkiä niin maan viimesen päälle

Ei ole vappusimaa, ei ilmapalloja eikä serpentiiniä. Tippaleipä ei murene eikä ylioppilaslakkikaan nouse päähän iltasella (koska se on ilmeisesti Suomessa kun en sitä mistään löytänyt). Yksikseni vappuaattoa vietän, ei ole edes Tiukua enää sitä kanssani juhlistamassa. Mutta ompa sentään vappukelit kohdallaan, mittari varjossa on tänäänkin kiivennyt lukemaan 24 astetta ja aurinko helottaa taivaalta.


Huomenna tilanne toivottavasti on sentään hieman vapukkaampi, niitä munkkeja pitäisi pakertaa ja mieskin ehkä tulee kotiin niitä syömään. Meillä on myös henkilökohtainen juhlapäivä, 11 vuotta sitten vappupäivänä tapasimme ensimmäisen kerran entisen ukrainalaisen merentutkimusaluksen takakannella. Silloin oli serpentiiniä, ilmapalloja ja taisipa olla sitä juhlajuomaakin. Kyllä nytkin laitan kuplivan jääkaappiin valmiiksi kylmenemään huomista varten. 

Aamupäivä meni terassilla puuhastellessa. Vuokraemännän kanssa veivasimme noita viiniköynnöksen varsia vähän uuteen asemointiin, nehän nousevat tuolta ihan alhaalta aina tänne meidän neljänteen kerrokseen asti. Kun varret oli uudelleen tiukasti sidottu paikoilleen kerros kerrokselta, suoritin samalla oman kerroksemme tukilankojen kiinnittelyn kasvavien köynnösten kiipeilytelineeksi. Lopputuloksena on toivottavasti sitten taas kesän porottavalta auringolta mukavasti varjostava viherseinä osalle parveketta. Hyvin ovat jo alkaneet vanhat varret vihertää joten eiköhän se siitä sitten taas. Lopputuloksena oli aika roskainen terassi, vanhat viinin varret rapisevat käsiteltäessä jonkin verran ja eilisen illan ja yön kova sade oli myös varisuttanut omista kasveistani kaikenmoista pientä sälää. Niimpä suoritin vielä kunnon putsin harjalla hinkaten ja vedellä lotraten. Nyt on siis ulkohuoneemmekin valmiina vastaanottamaan tuleva toukokuu ja huominen juhlapäivä.

Tuleva maanantai tuo täällä taas rajoituskevennyksiä, siitä sitten parin viikon päästä taas höllätään lisää. Tartuntaluvut ovat pysyneet nyt useamman päivän noin 10 uuden molemmin puolin. Tämän päivän numerot julkaistiin juuri ja niiden mukaan maassa ilmeni viimeisen vuorokauden aikana 14 uutta tartuntaa, kokonaisluku on 2076, joista 1348 on parantunut ja 69 menehtynyt. Split-Dalmatian lääni on kiilannut tartuntakärkeen ohi pääkaupunkiseudun, joskin jos tarkastellaan ihan vain kaupunkeja johtaa Zagreb yhä melko reippaasti. Epidemia alkoi Kroatiassa tuolla pohjoisessa ja valui sieltä sitten tänne etelämmäs, tällä hetkellä täällä sitten tartuntoja löytyy enemmän. Saapa siis nähdä kiriikö Split vielä tuolle kyseenalaiselle kaupunkienkin kärkipäikalle. Aika näyttää.

Vaan nyt toivottelen teille kaikille oikein riemukasta kevään juhlaa, tätä vuosikertaa varmasti muistellaan vielä tulevia vappuja vietettäessä, toivokaamme ainakin kovasti että vuosi 2020 jää ainoaksi koronavapuksi. Hip hei!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti