perjantai 17. huhtikuuta 2020

Korona-arki Kroatiassa: Kotoilu taisi riittää

Tänään oli nähtävissä selvä muutos: ihmiset ovat lähteneet liikkeelle. Autoja ajelee teillä enemmän, päiväkävelyllä piti tuossa pääväylän kohdalla oikein odottaa vuoroaan tien yli päästäkseen kun menijöitä ja tulijoita riitti tasaiseen tahtiin. Eipä ole tarvinut muutamaan viikkoon moista tehdä. Rannalla vastassa oli lukuisia auringonpalvojia, ihan siis asianmukaisine varusteineen uima-asuista kirjoihin ja pieneen välipalaan. Liikkeellä oli muutenkin väkeä vallan paljon, enemmän kuin yhtenäkään päivänä tähän asti. Keli helli, itsekin taisin taas voimistaa jo ilmestyneitä t-paitarusketusrajoja käsivarsissa.

Uusien tartuntojen päivittäiset pylväät. Lähde www.koronavirus.hr

Tänään julkaistut päivittäiset koronaluvutko kenties saivat ihmiset lähtemään ulos? Ainakin ne olivat sangen matalat elikkäs vain 23 uutta todettua tartuntaa mikä on alhaisin lukema yli kolmeen viikkoon. Kuolleita täällä on muuten nyt 36, mikä sekin on aika matala luku moneen muuhun maahan verrattuna. Alkaako väki nyt lepsuilemaan, kun "tämähän on nyt pikkuhiljaa taputeltu"?. Monelle selvästi joka tapauksessa on kotoilu riittänyt. Vielä on näkemättä pääsiäisen oikea vaikutus lukuihin, onkohan vain tässä nyt tyyntä myrskyn edellä ja sen tyvenen tuoman turvallisuuden tunteen myötä kaivetaan vain syvempää kuoppaa. Odotamme ja saamme nähdä.

Juttelin päiväkävelyllä pitkään tutun koiranulkoiluttajan kanssa, saman josta aiemmin kerroin. Siis lääkäriksi valmistunut tosi mukava nuori nainen, joka vuoden alussa haaveili Pohjoismaihin muuttamisesta. Hän tekee keikkatöitä eikä niitä kuulemma ole oikein ollut. Eli ainakaan lääkäreistä täällä ei ole pulaa, kun ei häntäkään ole kutsuttu töihin. Naisen äitikin on muuten lääkäri, hän on töissä mutta ei siellä kuulemma mitään paniikkia ole. On siis aikaa tehdä pitkiä lenkkejä koiran kanssa. Muuttohaaveet on nyt haudattu kunnes tilanne tästä selkiintyy. Hän oli muuten todennut saman kuin minäkin, että nyt on väkeä liikkeellä.

Lopuksi päivitys pörriäisbaarista. Siitä on tullut yökerho. Päivisin asiakkaita on harvakseltaan, mutta joka yö siellä drinksutellaan niin, että meinaa varastot huveta. Tarkkaa käsitystä asiakaskunnasta ei ole, mutta veikkaisin lepakoita. Vaikka on täällä kyllä melkoisen isoja yöperhosiakin, että mene ja tiedä. Ovat kuitenkin käyttäytyneet siivosti ja ilman häiriöitä joiten tarjoilu jatkuu. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti