torstai 9. huhtikuuta 2020

Korona-arki Kroatiassa: Terassikausi avattu

Eilen avasin baarin, tänään terassin. Baarissa pörrää jo ensimmäiset asiakkaat, terassilla pääsin ihan itse nauttimaan lasillisen harmaata eli aarrekätköistäni avaamani aidon suomalaisen lonkeron. Sitä edelsi parin tunnin hikinen puunaus, konttaus ja hinkkaus.

Lonkero lasissa

Kevät on terassipesujen aikaa ja tänään koitti se hetki kun kotirouva starttasi virallisesti tuon ulkoalueen kesäkausikäytön. Edellytyksenä tälle toimenpiteelle on riittävän lämmin sää, jotta paljain jaloin ja säärin pystyy hyvin lutraamaan veden kanssa ja konttaamaan koko klinkkerilaatoituksen porstan ja hankaussienen kanssa. Sillä ennen kesää on talvi ja sen pinttyneet liat kuurattava pois. Nokea, suolaa merestä myrskyjen myötä, yleistä pölyä ja kevään siitepölyt päälle, kyllä siitä pesuvesi tummuu kummasti. Vaan nyt kelpaa taas paljain varpain tai puhtoisin sukkasinkin kipaista aamupuuron päälle mintut noukkimaan, päivällä auringosta nauttimaan ja illalla auringonlaskuja ihailemaan.

Kesäkaudella huuhtaisen terassin noin kerran viikossa, vesi ja kevyt harjaus pitää sen hyvin puhtaana. Kasveistani varisevat ja tuulen mukana muualtakin lentelevät roskat on helppo sipaista rikkalapiolla pois. Terassi on kesäkaudella meille lisähuone, jonne isot liukuovet ovat auki aamusta iltaan. Kuumimmilla paahteilla tosin pitää välillä pistää ovet säppiinkin, että pahin kuumuus pysyy pihalla. Siksipä mielelläni pidän sen myös puhtaana siinä missä sisätilatkin. Nyt tilanteesta johtuen terassin merkitys kasvanee entisestään, tuleehan kotioloissa edelleen vietettyä sangen paljon aikaa kunnes muualle meneminen taas yleisesti hyväksytyksi ja sallituksi muuttuu. Kotikaranteenimme aikana siellä jo hölkkäilin, nyt puhtaalle alustalle on hyvä vaikka joogamatto levittää. Niin ja on siellä ennenkin rajatonta rusketusta hankittu katseilta suojassa...

Nyt voidaan siis nauttia terassitarjoiluista niin me ihmiset kuin pörriäisetkin, mieskin pääsee mitä luultavimmin piipahtamaan kotona pääsiäisenä. Sopivasti tähän juhlapyhien aikaan saapuvat kesäisen lämpimät kelit varmasti houkuttelevat ihmisiä tulevien päivien aikana rikkomaan kotonapysymisuosituksia, viranomaiset koittavat kovasti paimentaa väkeä pysymään kotona mutta nähtäväksi jää miten siinä nyt sitten käy. Pari viime päivää hienoisesti muutenkin nousseet päivittäisten tartuntojen määrät saattavat valitettavasti singahtaa noin viikon päästä uusiin lukemiin mikäli perheet kaikesta huolimatta tapaavat toisiaan ja etenkin nuorempi väki kokoontuu lämpiminä päivinä. Tänään on ainakin ollut havaittavissa selvästi enemmän autoliikennettä kun ihmiset arvatenkin varautuvat pyhään käymällä kaupassa. Täällä pääsiäinen on se vuoden isoin juhla, jolloin normaaliolosuhteissakin muuten lähes aina auki olevat kaupat sulkevat ovensa pariksi päiväksi. No, me voimme siis iloita auringosta ihan oman kodin suojissa ohjeistusten mukaan, pörriäisiä baarissaan seuraten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti