sunnuntai 3. toukokuuta 2020

Korona-arki Kroatiassa: Vappu tuli ja pysyy

Vappupäivän aamu oli kuin mikä tahansa aamu: lenkille naapurin kanssa, kotiin keittämään puuro. Ei näkynyt ilmapalloja tai serpentiinejä, puuro syötiin sisällä ilman mitään piknikkipuuhasteluja. Vaan pientä väreilyä oli kuitenkin ilmassa. Vappu oli meillä vasta tulossa.

Russelipentu
Vappu eli Love Is In The Air Sunshinejack

Rakkaan Tiuku-koiramme poismeno oli kova paikka, mutta me tiesimme sen olevan tulossa. Ajatus koirattomasta elämästä oli mahdoton ja olinkin aloittanut varovaiset selvittelyt paikallisesta russelitarjonnasta. Valitettavasti täällä russeli on vielä rotuna aika vähän harrastettu, tarjolla on monenlaisia enemmän tai vähemmän sekoitemalleja ja valtaosa paperittomia. Varsinaisia kasvattajia on vain muutama. Vastaan tuli mm. yksi vanhempi herrasmies, joka joskus aikoinaan on kasvattanut ihan virallisesti (omien sanojensa mukaan) mutta enää ei viitsi nähdä vaivaa pentujen rekisteröinnin kanssa. Se voisikin olla vähän vaikeaa, koska hän typistää niiden hännät sillä "eihän kukaan pitkähäntäisiä halua." Tämä lausunto yhdistettynä videoon selvästi pelokkaasta, paikallaan kyyhöttävästä pennusta ja raskaan kettingin päässä pihakoirana olevasta emosta päätti keskustelut aika lyhyeen. Jokin miehen toiminnassa alkoi lisäksi tuoda mieleen ainakin jonkinasteisen pentutehtailun piirteitä, viimeisenä kaneettina hän nimittäin yritti vielä tarjota pentua seuraavasta hyvin pian syntyvästä pentueesta, josta voisi sitten jättää yhden pennun hännän typistämättä. Kiitos mutta ei kiitos. Olin jo henkisesti varautunut siihen, että odottelusta voi tulla pitkä. Aloin pitää erittäin mahdollisena pennun hankkimista Suomesta sitten joskus kun sinne taas pääsee käymään. Minulle tärkeää oli pennun sekä fyysinen että henkinen terveys, hyvä ja kodinomainen kasvuympäristö sekä koirien hyvä kohtelu kaikin puolin. Rotuna jackrussellinterrieri oli täysin selvä, olihan niitä jo kaksi kotona ollut.

Sain yllättäen vinkin kasvattajasta tässä samassa läänissä, lähellä Sinjin kaupunkia. Siellä olisi kuuden pennun setti helmikuun lopulla syntyneitä pikkurusseleita. Kaksi tyttöä, neljä pontevaa poikaa. Meille ei sinänsä muuten ollut väliä sukupuolella, mutta olimme ajatelleet tyttöä ihan siitä käytännön syystä, että lähtökohtaisesti pienempänä sen kanssa lentäminen joskus tulevaisuudessa onnistuisi toivottavasti matkustamossa ruuman sijasta kuten Tiukunkin kanssa. Otin yhteyttä kasvattajaan, hän lähetti tietoa pennuista ja niiden vanhemmista tarkkoine sukupuineen kaikkineen. Emme ole hakemassa näyttelytähteä tai jalostuskoiraa, joten varsinaisesti meriiteillä ei ollut väliä vaikka nyt niitä olikin molemmilla vanhemmilla melkoisesti. Vastuullisuudesta kertoi myös se, että pentuja ei myydä tuosta vaan ensimmäiselle rahan tarjoajalle, kasvattaja halusi varmistua tulevien kotien olevan heidän kasvateilleen sopivat ja että tulisimme juttuun koska haluavat olla yhteyksissä jatkossakin ja seurata koiran elämää. Ja tämä on siis erittäin hyvä asia. Muistan aikoinaan Tiukua hankkiessamme, kuinka kasvattajan kanssa käyty keskustelu muistutti lähinnä adoptiohaastattelua ja meillä sentään oli jo siinä vaiheessa kokemusta yhden russelin verran. Nytkin päädyimme visiitille kasvattajan luokse katsomaan pentuja ja tutustumaan puolin ja toisin. Kahvitteluiden ja keskusteluiden päätteeksi läpäisimme onneksi testin ja meille olisi tulossa koira. Love Is In The Air Sunshinejack eli työnimeltään Nala. Tiukun poismenon aiheuttaman surun keskellä alkoi kuplia pieni ilo ja odotus uudesta tassuttelijasta. Vielä piti kuitenkin odottaa monta pitkää päivää.

Ja sitten koitti vappupäivä. Meillä oli miehen kanssa muutama nimivaihtoehto olemassa, mutta olimme ajatelleet odottaa pennun kotiintuloa, jotta voisimme nähdä mikä niistä parhaiten uudelle perheenjäsenelle sitten sopisi. Aloimme kutsua sitä vappupalloksi päivän johdosta. Pennun lisäksi kaupantekijäisiä saimme ison juustokiekon ja paketillisen munia. Molemmat omaa tuotantoa. Ne oli sentään tarkoitettu meille, ei koiralle joka saisi ihan sitä tuttua pentumuonaansa. Kotimatkan pikkuneiti nukkui sylissäni. Reippaasti se uuteen kotiin päästyään sipsutteli pitkin poikin ja leikki uusien lelujensa kanssa joita eivät sisarukset enää olleetkaan pois kiskomassa. Kaikki muut viisi pentua jäivät nimittäin vielä odottelemaan kasvattajan luokse omiin koteihinsa pääsyä, yksi on lähdössä Ranskaan asti joten pitää vähän näitä koronarajoitusten keventymisiäkin siinä ensin odotella.

Vappupallomme hurmasi meidät täysin illan aikana ja kun sitten nimiasiaa tuumimme, ehdotti mieheni pallon poisjättämistä. Se kuulosti ja tuntui täydelliseltä, niin tuli vappupallosta Vappu. Nyt kun sitä on vähän jo ehtinyt makustelemaan, niin onhan tuo pentu ihan selvä Vappu.

Ensimmäinen kova ukkonen on jo koettu, ei mitään reaktiota. Tiukuhan pelkäsi ukkosta ja ilotulituksia aika paljon, joten olen tosi iloinen jos Vappu suhtautuisi niihin rennommin. Rannalla käytiin eilen vähän merta ihmettelemässä, autoiltu on joka päivä pikkaisen. Iloisesti pentu suhtautuu kaikkeen ja kotiutuu koko ajan paremmin. Se osaa rauhoittua nukkumaan, unihan on vielä kovin tärkeää ja sitä riittää. Aina silloin kun ei jahdata omaa häntää, revitä tyhjiä vessapaperirullia tai vinguteta uutta suosikkilelua. Tai juosta muuten vaan. Tai kaivauduta oman pedin alle. Kasvattajan luona sitä on viety ulos tarpeille ja hyvin ollaan siitä jatkettu. Vain yksi pisu on sisälle ensimmäisen illan hämmennyksessä tullut. Tästä alkaa se toivottavasti oikein mittava yhteinen taival. Jos ei ihan ikuinen vappu niin pitkä kuitenkin.

russelipentu
Nyt unille.

2 kommenttia:

  1. Onnittelut uudesta perheenjäsenestä, matkamummu Tiukun manttelinperijästä. Mukavaa tulla kurkkimaan tänne Vappu-tytön seikkailuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja tervetuloa lueskelemaan jatkossakin. Vappu varmasti vilahtelee teksteissä aina tilanteen mukaan.

      Poista