tiistai 13. joulukuuta 2016

Kivikauden talotekniikalla mennään

Kävely Murterin tai Betinan vanhan kaupungin halki on kuin paluu ties minne keskiajalle ellei huomioi muutamaa kadun yli kulkevaa sähköjohtoa. Ihan nykyaikaisimpia virityksiä eivät nekään tosin ole, mutta vahvistavat sentään aikakaudeksi vähintään 1900-luvun. Kivitalot huokuvat historiaa siinä missä näillä talvikeleillä kylmääkin.


Täällä kuten myös muuallakin Välimeren alueella tuo rakentaminen on vähän kuin lasten palikkaleikkiä: pystytetään seinät, laitetaan lattia ja katto. Pari ikkunaa sekä ovi paikoilleen ja kas, siinä meillä on talo. Vielä jos vähän maalataan tai rapataan ulkokuorta sekä pikkaisen pintoja pistetään sisäpuolellekin, niin valmista tuli. Siinä jää suomalainen insinööri talotekniikkasuunnitelmineen ihan yksikseen ihmettelemään kun sohvaa jo kannetaan sisälle. Ison osan vuodesta talon tulisi pitää lämpö sen ulkopuolella. Siinä kohtaa nuo entisaikojen paksut kiviseinät ja nykymaailman tiilestä tai betonista kasatut versiot toimivat tiettyyn pisteeseen asti mainiosti kun vaan ikkunaluukut ja ovet pidetään tiukasti kiinni. Nykymaailma on tuonut apunsa tähänkin asiaan, ilmastointilaitteet hurisevat sähkön voimalla viileyttä tupaan helpottaen etenkin loppukesän tukaluutta seinien alkaessa päästää lämpöä lävitseen. Ihan loogista kun päivälämpötilat huitelevat siellä 30 - 40 asteen tasolla eikä yölläkään niin kovin vilpoisaa tule.


Vaan sitten tulee tämä muutaman kuukauden talviaika. Päivisin ulkona on täällä rannikolla noin kymmenisen astetta ja yöllä käydään kylmimmillään nollan paikkeilla. Joinain päivinä tuuli ulvoo vielä tehostavana tekijänä nurkissa huuhtoen auringon pienenkin lämmön mennessään. Kosteuttakin piisaa. Näissä oloissa tämä rakennustyyli osoittaa omat hienoiset heikkoutensa: mitään lämpöeristeitähän ei rakenteissa ole, lämmitysmetodina lienee useimmissa taloissa tulisijat, kesällä viilentävät mutta nyt lämmitykselle säädetyt ilmalämpöpumput tai muut lisälämmittimet, jotka pistävät sähkömittarin pyörimään vinhasti. Sisälle muodostuu kosteutta, joka ei oikein pääse ulos. Olisihan se nyt ihan hassuttelua laittaa esim. suihkutiloihin mitään poistoilmareikää mihinkään. Kun ilmanvaihto tapahtuu lähinnä ikkunoita avaamalla ja kuten meillä, liesituulettimen pistämisellä samalla täysille tapahtumaa tehostamaan, niin sitten taas tulee sitä kylmää ja toisinaan aika kosteaakin ilmaa sisälle.

Me asumme tämmöisessä uudenkarheassa tiili/betonirakenteisessa talossa, noita ilmalämpöpumppujakin on joka huoneessa omansa ja niiden avulla toki saadaan lämmintä ja ilmakin liikkumaan. Olohuoneessa oleva kamina tuo paitsi tunnelmaa, myös lämpöä ja kuivattaa ilmaa. Ikkunat ovat kutakuinkin tiiviit, mutta lukuisista parvekkeen ovista ainakin osa kyllä kaipaisi vähän lisätiivistystä. Riesana on kuitenkin kostaus, jota öisin tiivistyy makuuhuoneessa ikkunoiden ja terassin ovien lasipinnoille ihan jo vain kahden ihmisen ja yhden koiran hengistyksestä lähtöisin olevana. Suihkussa käyminen toki lisää sitä vielä huomattavasti, eipä ole lattialämmityksiä kuivattamassa kylpuoneen kylmää klinkkerilattiaa. Aamurutiineihini kuuluukin aina tuo tehostettu ilmanvaihto liesituuletinta käyttäen, aika nopeasti sillä tavalla saa taas ikkunat kuiviksi ja raikkaan ilman muutenkin.

Näin täällä on pärjätty ja pärjätään nytkin. Villasukat voi laittaa jalkaan ihan kuin Suomessakin ja kaminaan riittää puuta poltettavaksi. Onkin muuten hyvää puuta eikä mitään humahtavaa pehmoversiota. Muutama klapi palaa pitkälti toista tuntia ja lämpöarvot tuntuvat olevan kohdallaan. Eikä tässä ole kuin pari kuukautta siihen, kun auringon tehot alkavat taas nousta. Sitä ennen nautin ihan parhaista ulkoilukeleistä ja valoisista päivistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti