perjantai 26. huhtikuuta 2019

Podstrana - kotikyläni Adrianmeren ja Perun-vuoren välissä Kroatian rannikolla

Pääskyset lentelevät tuolla ulkona visertäen ja kotipesän paikkaa etsien. Kovasti kokevat houkuttelevaksi vaihtoehdoksi katon lipan terassini yllä, mutta tämä paikka on jo varattu. Tämä on ollut kotini täällä Podstranassa ja kahden vuoden ajan.

Dalmatia

Podstrana ei ehkä millään mittarilla ole se ainutlaatuinen ja ehdottoman erinomainen paikka maailmassa tai täällä Dalmatian rannikollakaan, paitsi tietysti täällä ikänsä asuneiden mielestä. Mutta on tässä rantakaistaleessa kuitenkin sitä jotakin, joka on minut ja monet tänne vuodesta toiseenkin palaavat matkaajat vakuuttanut. Siispä nyt tulee tarinaa ja tietoa minun kotikylästäni Podstranasta, josko tästä olisi apua teille useille tulevan lomanne tänne sijoittaville tai sitä vähintäänkin vahvasti harkitseville.

Podstrana on noin kuuden kilometrin mittainen kaistale rantaa, joka jää Adrianmeren ja Perun-vuoren väliin Splitistä eteläänpäin mentäessä. Perun puolestaan on osa mahtavaa Dinaarisiin Alppeihin kuuluvaa Mosor-vuoristoa, joka kohoaa heti Perunin huippujen takana saavuttaen korkeimmillaan 1339 metrin korkeuden merenpinnasta mitattuna ja jatkuen tästä etelään 20 kilometrin matkan aina Cetina-joen kanjoniin asti Omišin kohdalle. Nämä vuoret ovat merkittäviä Podstranan kannalta paitsi siksi, että ne luovat mereltä katsottuna aika mahtipontisen taustan mutta myös siksi, että ne vaikuttavat säätilaamme. Usein nimittäin käy niin, että nämä huiput nappaavat pilvirintamia ja suuntaavat ne Klisin solan läpi Splitin päälle kun me täällä paistattelemme auringossa. Eivät siis hassumpia taustahahmoja nuo kukkulat. Lisäksi ne tarjoavat ihan mahtavia retkeilyreittejä monelle kuntopohjalle. Helposti on esimerkiksi saavutettavissa tuo Perunin korkein kohta, Križ-niminen huippu 533 metrissä. Vuoret antavat myös melkoista taustatukea ukkosille jyrinöiden kaikuessa niiden rinteistä. Ihmekös tuo, asuuhan siellä slaavilaisen mytologian mukaan Perun-niminen ukkosjumala.

Adrianmeri
Näköala Križ-huipulta yli Podstranan ja lähisaarien on huikea.

En tässä mene historian havinaan sen enempää, kuin että totean tämänkin alueen Kroatian rannikolla olleen monen vallan alla, on ollut roomalaisia ja venetsialaisia sekä lukuisia muita jengejä. Asutusta on ollut kauan ja vaikkei tässä rannan tuntumassa mitään varsinaista "vanhaa kaupunkia" olekaan, löytyy se tuolta vähän ylempää rinteestä. Oikein reipashenkinen kapuaa sinne johtavaa tietä pitkin jalan, autolla pääsee sitten muuten ihan mukavasti. Tuolta vanhasta Podstranasta avautuvat todella mahtavat maisemat yli Bračin saaren ja Splitin kaupungin. Suosittelen suuresti siellä käyntiä, yhä elävä ja asuttu kylä henkii historiaa ja toimii hyvänä lähtöpaikkana myös patikointiretkelle.

Varsinainen Podstrana täällä alhaalla alkaa Splitistä tultaessa Žrnovnica-joesta, joka laskee mereen kiemurreltuaan tuolta vuorten välistä. Tästä kohtaa on Splitin ytimeen noin 8 km. Toisessa päässä maamerkkinä on Mutograsin kukkula, joka katkaisee noin 6 kilometrin rantakaistaleen kohoamalla suoraan merestä. Täältä päästä on sitten taas noin 10 km Omišiin. Mitään varsinaista keskustaa ei missään kohtaa ole, Podstranan halkoo Splitistä aina Duvrovnikiin asti johtava rantatie, jonka varrella on pieniä kauppoja, ravintoloita ja kaffebaareja ripoteltuna tasaisesti tien molemmin puolin. Kirkkoja löytyy muutama, joista ehkä kiinnostavin on pieni Sv Martinin kappeli, jonka luona joidenkin käsitysten mukaan mahdollisesti ehkä jopa on Kuningas Arthurin viimeinen leposija. Varsinaisia hotelleja löytyy muutama, sitäkin enemmän pienempiä huoneistomajoituksia moneen makuun ja budjettiin. Suosittelen käyttämään sen oman majoituksen etsinnässä varaussivustoja kuten Booking.com, myös Airbnb toimii täällä aika hyvin etenkin noiden yksityisten tarjoamien majoitusten osalta.

Podstranan kartta
Turistitoimistosta on saatavilla tällainen kartta "Podstranan Rivierasta", jossa näkyy myös osa vuorien retkeilyreiteistä.

Piipahdin itse tätä tekstiä varten Podstranan turistiofficessa, joka löytyy ihan sieltä Splitin puoleisesta päädystä pienvenesataman luota. Nyt on karttaa ja esitettä, tulimpa näitä lueskellessa itsekin oppineeksi uutta kotimaisemistani. Mainitsemisen arvoinen asia muuten on, että ihan siinä turistiofficen vieressä on legendaarinen ja paras pikaruokakoju nimeltään Bili Pivac. Ihan sen vieressä on toinenkin, mutta juuri tämä nimeltä mainittu on jostain syystä saavuttanut aivan ylimaallisen maineen ja sen herkkuja saadakseen on aina varauduttava vähän jonottamaan. Mutta 22 kunalla (siis noin 3 eurolla) saat kyllä sellaisen juustohampparin omilla täytevalinnoillasi, että nälkä lähtee taatusti etkä mäkkärin mättöä kaipaa. Jokainen paikallinen tietää Bili Pivacin, tälle iso peukku ja suositus myös minulta.

Podstranan merkittävä maamerkki on Le Meridien Lav -hotelli. Se on koko Splitin alueen suurimpia ellei suurin hotellikompleksi, josta löytyy ympäri vuoden sangen suositut kongressipalvelut ja juhlatilat, tenniskentät, juuri uusittu upea Spa-osasto ja aika mittavat sisä- ja ulkoallasalueet sekä hyvät uimarannat. Koko alue sisältää kuitenkin itse hotellin lisäksi myös huvivenesataman sekä pienen riva-tyyppisen rantabulevardin, josta löytyy pieniä (vähän hienompia) putiikkeja, pari ravintolaa, kahvila sekä kesäisin auki oleva rantabaari. Tämä alue houkuttelee paikallisiakin etenkin viikonloppuisin pysähtymään rantakävelyllään kahville ja lapset opettelevat sen tasaisella kivilaatoituksella rullaluistelemaan tai pyöräilemään. Itsekin suuntään lähes poikkeuksetta aamulenkilläni alueen läpi rantaa pitkin kulkiessani. Ei siis tarvitse majoittua hotelliin nauttiakseen silti alueen palveluista ja ilmapiiristä. Huvivenesatamasta lähtee myös paljon veneretkiä lähisaarille tai sieltä voit vuokrata seurueellesi oman veneen päiväretkeä tai vaikka koko viikon luxuslomailua varten. Ranta on muutenkin kaikkialla kaikkien käytössä, vaikka siinä kohdalla sattuisi juuri joku majoitusta tarjoava taho olemaankin. Voit siis huoletta etsiä juuri itseäsi parhaiten houkuttelevan kohdan ja levitellä pyyhkeet ja muut rantarekvisiitat siihen. Rannat eivät muuten ole hiekkarantoja, vaan koostuvat pienestä noin rusinan ja viinirypäleen kokoluokkien kivestä.

Adrianmeren kirkkaat turkoosit vedet
Rantaa täällä Podstranassa riittää ja vesi on huippukirkasta.
Hotellialueen ehkä hieman tyyriimpien ravintoloiden tai ehkä hintaluokan toisessa päässä olevan Bili Pivacin lisäksi ruokatarjontaa löytyy oikein mukavasti. Rantaa pitkin kulkiessa vastaan tulee useita vaihtoehtoja, joiden listat tosin muistuttavat aika pitkälti toisiaan. Täällä on vahvasti näkyvillä italialaisen keittiön vivahteet, eli pitsat, pastat ja risotot löytyvät lähes jokaisesta menuusta. Lisäksi on salaatit, kana- kala- ja äyriäisvaihtoehdot. Pihvejä en voi mitenkään lämpimistä täällä suositella, lihapuolella varteenotettava vaihtoehto on mausteiset jauhelihapötköt eli ćevapčići (ruokalistalla usein tuttavallisemmin cevapi). Ne tarjoillaan raa'an sipulin ja paprikapohjaisen ajvar-kastikkeen kanssa, yleensä vierellään kasa ranskalaisia. Erikoisruokavalioiden saaminen paranee jatkuvasti, mutta itsestäänselvyys se ei ole. Noin puolessa välissä Podstranan rantaa on Amigos-niminen ravintola, jonka yhteydessä on myös majoitusta. Sen menu poikkeaa hieman muista ja puitteetkin ovat mukavat. Ravintola on harvoja läpi vuoden auki olevia ja myös paikallisten suosima. Yksi erikoisherkku on peka, saviruukussa pitkään haudutettu lihakasvispata. Se pitää yleensä aina tilata edellisenä päivänä, eli tässä ei ole mistään pikaruoasta kyse. Podstranassa ei ole tietääkseni yhtään paikkaa, joka tarjoaisi avotulella vartaassa grillattua kokonaista sikaa tai lammasta, muualla Dalmatiassa näitä kypsyviä rasvaa tiriseviä paistoksia näkee teidenkin varsilla avogrilleissä aika usein etenkin iltapäivisin.

Mitenkäs sitten se liikkuminen muutoin kuin omia jalkoja käyttämällä? Suosittelen lämpimästi vuokra-auton ottamista, se on täällä edullista ja antaa ihan erilaista vapautta retkeilemiseen ja kulkemiseen muutenkin. Kun auton varaa etukäteen ja ottaa käyttöön jo lentokentältä, pääsee loman aloittamaan mukavasti saapumalla sillä varsinaiseen kohteeseen. Toisin kuin tuolla Splitin keskustassa, täällä parkkipaikkojakin löytyy ja useimmilla majoitusta tarjoavilla paikoilla on myös osoittaa autolle sopiva paikka. Jos kuitenkin haluaa vaikka käväistä Splitissä ja illallisella nauttia muutaman lasillisen hyvää kroatialaista olutta tai viiniä, niin eipä hätää. Podstranasta pääsee tosi kätevästi Splitin keskustaan kahdellakin eri bussilla, joiden toinen määränpää on Omiš. Paikallisliikenteen bussi numero 60 ja yksityinen liikennöitsijä Dalmatinac operoivat tätä väliä, aikuisen lippu maksaa täältä Splitiin 12 tai 13 kunaa riippuen kummalla bussilla menee. Hassua sinänsä, että tuo yksityinen bussi on se halvempi. Bussit pysähtyvät Splitissä aivan vanhan kaupungin ja sen vieressä olevan torialueen kulmalle, samasta kohtaa on lyhyt kävely myös lauttasatamaan, josta lähtevät lautat lähisaarille. Ja tosiaan, samoilla bussilinjoilla pääsee myös etelän suuntaan Omišiin. Aikatauluja voi kysellä majoituspaikasta ja ne löytyvät yleensä myös bussipysäkeiltä, kannattaa napata niistä vaikka kuvat puhelimeen. Tosin kun täysi sesonki on päällä, aikataulut ovat aika suuntaa antavia ruuhkien takia. Itse ainakin vain menen pysäkille ja odotan sitä seuraavaa bussia, kulkevat kuitenkin noin vartin tai maksimissaan puolen tunnin välein. Enemmän hyötyä aikataulusta on esimerkiksi lähtiessä takaisin Splitistä. Taksit toki kulkevat myös, mutta ovat tyyrimpiä. Uber on varsin hyvä ja toimiva vaihtoehto.

Mitäs täällä sitten muuta voisi tehdä kuin syödä ja maata rannalla? Itse olin juuri sattumoisin reilun viikon verran emäntänä ja oppaana Suomesta tulleille vieraille, mukana oli aikuinen ja pari teiniä. Meidän viikkoomme mahtui paitsi sitä rannalla oleilua, niin myös seuraavia juttuja:
* Päiväretki Krkan vesiputouspuistoon, matka sen vieressä olevaan Skradinin ihanaan pikkukylään kestää täältä moottoritietä tunnin, sieltä puiston sisäänpääsymaksuun kuuluva jokivenekuljetus itse puistoon, lounas Skradinissa ja paluu rantatietä poiketen iltapäiväkahville idylliseen Primostenin kylään.
* Puolipäiväretki Omišiin ja siellä mereen laskevan Cetina-joen kanjoniin. Omiš sijaitsee todella jylhien vuorenrinteiden juurella ja sen pieni mutta ihastuttava vanha kaupunki tarjoaa löytäjälleen mukavan hengähdyspaikan vaikka lounaan merkeissä. Retkeen voi yhdistää aktiivisempaa toimintaa kuten vaijeriliukumista tai kumiveneseikkailua jokikanjonissa, molempia voin kovasti suositella.
* Shoppailupäivä. Ihan tässä lähellä on kaksi isoa ostoskeskusta, City Center One ja Mall of Split. Näistä löytyy vaatetta ja kenkää sekä muutakin mukavaa, tarjolla on tuttuja liikkeitä kuten Mango tai H&M, mutta myös monta muuta vaihtoehtoa. Etenkin jos sattuu osumaan alennusmyyntien aikaan paikalle, saattaa paluumatkalle olla tarvetta lisämatkalaukulle...
* Iltapäivä Splitin vanhassa kaupungissa ja illallinen sen muurien katveessa.
* 7 kilometrin kevyt vaellus tuolla Perun-vuoren rinteillä, myös siellä korkeimmalla kohdalla käyminen. Maisemat palkitsivat kiipeäjät.

Tuossa nyt siis pieni katsaus siihen, mitä lomaansa täällä voi sisällyttää. Etenkin kesäsesongin aikana erilaiset veneretket ovat varmasti mukava vaihtoehto, niille tosiaan pääsee kätevästi tuosta hotellialueen satamasta. Urheilullinen tempaisee ennen paahtavinta aurinkoa aamulenkin pitkin koko tätä Podstranan rantaa, rauhallisemmin matka taittuu leppoisasti kävellen ja vaikka välillä kahvikupilliselle tai vilvoittavalle juomalle pysähtyen.

Ja jos satutte lomanne aikana bongaamaan minut pienen valkoisen Tiuku-koiran kanssa jostain, niin nykäiskää hihasta tai hihkaiska terve. Niin on itseasiassa yllättävän monesti jo tapahtunutkin. Jos käytätte Instagram-palvelua, niin ottamalla siellä seurantaan @kaikukieku pääsette erityisesti niiden 24 tuntia näkyvien tarinaosioiden myötä seuraamaan menoa ja maisemia täältä. Ja jos olette tänne tulossa tai sitä pohditte, saa laittaa viestiä tuolta sivun ylälaiden yhteydenottokohdan kautta. Autan jos jossain asiassa voin ja ehkä sitten tavataan vaikka sen kahvin tai virvoittavan juoman äärellä.

Tähän loppuun listaan muutaman aikaisemman tekstin, joista voi olla apua ja iloa. Käyttämällä noita tunnistehakuja löytyy lisää esimerkiksi Mitä tehdä ja nähdä Kroatiassa -teemaisia tekstejäni. Siihen liittyen, tässä on ensimmäisenä linkki retkiä ja muutakin ohjelmaa järjestävän yrityksen Open Water Croatian sivuille. Tunnen omistajat ja voin heitä ja heidän yritystään aidosti suositella. Tämä ei ole kaupallinen yhteistyö, eli en hyödy  mitenkään jos heidän palvelujaan käytätte. Sivusto antaa ehkä vielä enemmän käsitystä siitä, mitä kaikkea täällä voi tehdä. Yrityksellä on toimipiste myös tuossa hotellialueella.

Tässä siis muutama lukuehdotus Podstranaan liittyen:
Podstranan Via Dolorosa - vähän enemmän tuolla vuorilla retkeilystä
Kuningas Arthur, oliko vaiko eikö ollut? - tarinaa siitä lengendasta ja Podstranassa olevasta kappelista
Podstranan äänet - montako näistä sinä bongaat lomallasi?

Sitten pari yleisemmällä tasolla olevaa mutta erittäin suositeltavaa tekstiä:
Matkaajan vinkit Kroatiaan - tästä vastauksia muutamiin yleisimpiin asioihin 
Autoilu Kroatiassa - koska tosiaan sitä auton vuokraamista suosittelen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti