lauantai 25. heinäkuuta 2020

Minä tykkään, lomalaiset eivät ehkä niinkään

Vetäistessäni aamulla vähän ennen kuutta makuuhuoneen verhot syrjään hymyilin näkemälleni. Vuorten takaa tovin päästä nouseva aurinko jäisi pilviverhon taakse, merenkin puolella tummat pilvet verhosivat horisonttia. Voi joskopa vaikka vähän sataisikin lisää, eilen illalla lyhyt kuuro raikasti ilmaa mutta mitään ennusteissa väläyteltyä myrskyä ei täällä ollut vaikka esimerkiksi pääkaupungissa Zagrebissa raju ukkonen vielä rajumman sateen kera sai kellarit tulvimaan.

Aamusta pilvet ovat jo keventyneet, mutta tarjoavat silti suojaa taivaan hehkupatterilta.

Veikkaan, että moni täällä lomaileva ei ollut ihan niin innoissaan pilvien johdosta. Missä on se Adrianmeren yllä loistava aurinko ja rantapäivän helteinen hehku? Kun itse olemme miehen kanssa lomailleet, on hänellä ollut pieni mökötys heti jos luvassa on pilvinen saatikka sitten sateinen päivä vaikka olisimme juuri nauttineet viikon hienosta aurinkoisesta ilmasta. Suuresti odotetulta lomalta toki toivoo niitä huippukeleja koko ajalta. Täällä pysyvämmin oleskelevana puolestaan nautin valtavasti vähän vähemmän kuumista päivistä, sade saa lähes tanssimaan ja pilvet taivaalla tuovat iloa. Sillä se kuumana hohtava aurinko on tässä vaiheessa jo vähemmän ihana ja saa lähinnä pysymään päivisin tiiviisti sisätiloissa poissa porotuksesta jos ei pakko ole mihinkään mennä. Siispä tänään on hyvä päivä, tuli jopa pieni sadekin. Vuokraemäntä alkoi pestä omaa terassiaan lainattuaan minulta ison lattialastan ja kovemman harjan, olihan klinkkereihin tarttunut lika mukavasti lionnut sadepisaroiden alla. Muutenkin paikalliset puuhastelevat pihoilla, turistien kävelevä virta alas rannalle on sen sijaan poissa. No, huomenna se porottaa taas.

Paitsi emäntä, myös koira tykkää näistä viileämmistä keleistä. Vappu kirmailee aamuisin rannalla ja vuorten rinteillä, päivisin sitten lekotellaan kotona ja treenaillaan vähän temppuja ja tärkeitä koirajuttuja kuten vaikkapa hampaiden pesemistä. Innokas apulainen on mukana kaikissa kodin askareissa, imurin alkaessa pöristä se kuitenkin vetäytyy vähän syrjemmälle tarkkailemaan. Illalla sitten auringon painuessa mailleen lähdemme päivän toiselle pidemmälle lenkille. Oikein odotan pääsyä Suomeen, siellä voidaan päivät pitkät ulkoilla ja etsiä ainakin herkkutatteja ilman paahtavaa aurinkoa ainakin tämänhetkisen sääennusteen valossa. Tiedossa oleva karanteeni sujuu siis oikein mukavasti mökkeillessä, saunoessa ja ulkoillessa. Mutta ensin sinne mökille pitäisi päästä, siitä sitten enemmän ensi kerralla josko asia yksityiskohtineen olisi enemmän itsellenikin siihen mennessä selvinnyt. Sitä ennen nautitaan näistä maisemista ja ihanan rauhallisista aamuista, pilvillä tai ilman.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti