perjantai 10. heinäkuuta 2020

Kääntyykö kelkka ja mihin suuntaan?


Tänään se sitten tapahtui, puin ensimmäistä kertaa kertakäyttöisen maskin naamalleni. Ahdisti. Ja olin loppujen lopuksi vain lyhyen aikaa ilmastoidussa tilassa, jossa tuota kapinetta edellytettiin. Ajatuskin sen läpi hengittämisestä yli kolmenkympin helteessä tuolla ulkona saa mielen tulvimaan täyteen varsin lamaannuttavia tuntemuksia. Ensimmäinen kerta ei jääne viimeiseksi, siihen suuntaan tässä ollaan valitettavasti menossa. Kroatiassa lyötiin tänään tauluun korkein päiväkohtainen uusien tartuntojen määrä (116 kpl) koko vuoden aikana ja uusia rajoituksia tai muita toimenpiteitä tullaan sen johdosta julkaisemaan myöhemmin tänään. Ilmeisesti ainakin tuota maskin käytön pakollisuutta lisätään.

Kun epidemia alkoi Euroopassa jyllätä, lätkäisi Kroatia vauhdilla voimaan maailman tiukimmat rajoitukset, jotka koskivat samoin tein koko maata ja ihan kaikkia. Homma saatiinkin aisoihin aika nätisti ja käytännössä katsottuna pöpö poistettua tästä piskuisesta maasta. Nyt kun sitten mennään jonkin moisen toisen aallon mukana vielä kovemmassa tautitahdissa, ei moisista keinoista sentään ole puhuttu. Ennemminkin kuulemma halutaan osoittaa, miten tässä maassa voidaan elää suhteellisen normaalisti viruksesta huolimatta, yksilön vastuuta korostaen. Kuulostaako tutulta? Kääntyikö täällä kelkka samalle reitille Ruotsin kanssa? No, katsotaan nyt minkä moisia määräyksiä julkistavat. Mitään paniikkia ei ilmassa tuntuisi olevan, jos nyt ei ollut missään vaiheessa aikaisemminkaan. Nyt ehkä helteen muutenkin uuvuttaessa ei taideta jaksaa niin kovasti edes huolestua viimeaikaisista huonoista luvuista. Katsotaan sitten, mihin ne tulevina päivinä kipuavat ja mitä se sitten aiheuttaa. Naapurimaassa Serbiassa väki on vallan lähtenyt barrikaadeille hallituksen koronatoimien takia, empä ihan heti näe moista täällä tapahtuvan.

Itselleni tässä tulee nyt vähän päänvaivaa loppukesän suunnitelmien osalta. Kesälomareissu Suomeen on ollut suunnitelmissa, nyt täältä tullessa tiedossa on parin viikon karanteeni, jonka toki helposti voi mökillä märehtiä. Ja takaisin tänne kyllä pitäisi päästä vaikka rajoja alkaisivatkin sulkea kun hallussa kuitenkin on oleskelulupa. Mutta pakko sanoa, että jotenkin tämä uudelleen eskaloituva tilanne tuo epävarmuutta; Miten ja milloin olisi järkevintä matkustaa ja kuinka järkevää se ylipäätään on? Ikävä sinne mökkilaiturille alkaa olla jo aika kova.

Aurinko paistaa, turistit valuvat tuosta ohi alas rantaan ja takaisin kantaen vesilelujaan ja iloiten lomastaan. Illalla grillataan miehen kanssa chilihunajamarinoitua kanaa ja sitä ennen leivon tuoreet sämpylät kohoamassa olevasta taikinasta. Siis ihan normaali heinäkuinen perjantai. Ilman maskia loppupäivän osalta. Olkoon se asia, josta olla kiitollinen tässä ja nyt.

2 kommenttia:

  1. Olipa kiinnostava blogilöytö! Mukava lukea Kroatiaan liittyviä juttuja, kun kuvaat arkisia asioita niin elävästi. Meillä on ollut suunnitteilla matka Kroatiaan alkusyksystä, mutta rajoituksia näyttää tulevan jatkuvasti lisää. Onko sinnekin tullut jo maskipakko kauppoihin ja onko ilmapiiri kovin kiristynyt uusien rajoitusten myötä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos kivasta palautteesta. Täällä tosiaan jo lähes täysin nollaan painunut epidemia on jälleen nostanut päätään. Maskipakko on julkisissa kulkuvälineissä ja kaikissa kaupoissa, ravintoloissa ja kahviloissa ei asiakailla maskeja tarvitse olla. Katukuvassa ainakaan täällä meillä päin ei taudin uusi tuleminen muuten näy mitenkään, turisteja tulee jatkuvasti lisää etenkin Saksasta ja muista sen suunnan lähimaista, pääosin omilla autoillaan mutta lentojen lisääntyessä toki myös enemmän ilmateitse. Kokoontumisrajoituksia tultaneen tiukentamaan kun etenkin häät täällä ovat olleen jonkinmoisia viruslinkoja. Tilanteet elävät koko maailmassa, joten mahdoton sanoa mikä on tilanne vaikkapa parin kuukauden kuluttua. Itseänikin tämä mietityttää, kun tarkoitus olisi ihan lähipäivinä lähteä käymään Suomessa mutta nyt mietitään tullako autolla vai lentäen, miten suunniteltu palaaminen syyskuussa mahtaa sujua... Moneen Euroopan maahan verrattuna Kroatia on toki edelleen ihan hyvässä tilanteessa taudin suhteen, siksipä varmasti esimerkiksi Saksa ja Iso-Britannia edelleen listaavat maan turvalliseksi kohteeksi, toisaalta Hollanti juuri pudotti maan "ei suositeltavaksi". Tunnelma täällä on varsin rento, ei lähelläkään sitä alkukevään jossain määrin ahdistavaa ilmapiiriä. Ihmiset ovat ainakin täällä Splitin suunnalla sopeutuneet elämään tätä uutta normaalia, toiset hyvinkin rennosti ja toiset ainakin vähän varovasti. Ja näyttäisi siltä, että tänne lomailemaan tulleet nauttivat kovasti, onhan rannoilla vielä tilaa ja aurinko paistaa (vaikka juuri nyt onkin vähän pilviä taivaalla mutta lämmintä riittää silti)

      Poista