sunnuntai 30. syyskuuta 2018

Pitääkö olla huolissaan?

Otsikko on paitsi yksi ehdottomista suosikkiohjelmistani Suomen tv-tarjonnassa, myös mielessäni viime päivinä pingispallon lailla poukkoillut kysymys. Pitääkö olla huolissaan, kun Podstranan väestä tehdään puolipakolla kompostoijia?

Asuessamme Suomessa olin taloyhtiömme armoitettu kompostivastaava. Asia on siis paitsi lähellä omaa arvomaailmaani, myös kutakuinkin hallussa ja kompostoinnin sinänsä yksinkertaiset knopit sisältyvät laajaan osaamisalueeseeni. Terkkuja vaan manttelinperijälleni Susannalle, toivottavasti on kosteustasapaino pysynyt laatikossa ideaalina ja tuotokset muhevina. Täällä Kroatiassa ei kuitenkaan ainakaan toistaiseksi ole ollut minkään tyyppistä hyötyä tai etua kompostiosaamisesta, en ole tainnut nähdä täällä ainoatakaan biomassan mullaksi muuttavaa laitosta. Jossain kasvimaan kulmassa eittämättä on puutarhakompostia muistuttavia kasoja, mutta semmoisia varsinaisesti kompostoreina kaupattavia laatikoita on turha rautakaupoista etsiskellä. Olen koittanut, löysin vain oliiviöljy- ja viinisammioita.

Tässä se oli, vaan eipä ole enää...

No nyt kuitenkin kuuluu aiheen tiimoilta kummia. Tässä päivänä eräänä olin tavanomaisesti kiikuttamassa roskapussiani läheiseen yleiseen jäteastiaan. Saavuttuani sen sijaintipisteelle, oli metallisen romuluksen tilalla vain pari sen yläpuolella kasvavan viikunapuun kuivunutta hedelmää. Ei näkynyt jätteitä sisäänsä ahmivaa astiaa missään muuallakaan näkyvyysalueella, joten aavistuksen turhautuneena kannoin pussin takaisin kotiin ja asettelin sen vuokraisäntäväen pieneen roska-astiaan, jota en siis tähän asti ole halunnut osaltamme turhaan täyttää.

Tavattuani vuokraemännan seuraavan kerran johdattelin jutustelun aiheeseen ja sain tietää mieltäni nyt möyhentävän asian: tienvarsien yleisiä sekaroskiksia ollaan poistamassa alueelta ja jokaisen talon tulee käyttää vain omia roska-astioitaan. Poistettujen säiliöiden tilalle pitäisi tulla enemmän paperille ja muovijätteelle tarkoitettuja yleisiä astioita, mikä tietysti lajittelun kannalta on sinänsä hyvä. Jokaisen talon roskat punnitaan jatkossa niitä kerätessä ja lasku tulee sitten painon mukaan. Ei siis määrän sinsänsä vaan painon. Ja sitten tulee se kompostointikohta tässä tarinassa. Asukkaille nimittäin tarjotaan mahdollisuutta keventää jätemääräänsä kompostoimalla. Ja tätä varten heille jaetaan kompostilaatikoita, kuten vuokraemäntäni asian ilmaisi. Ihan en tiedä minkätyyppisestä ratkaisuita tässä nyt puhutaan, innolla odotan näkeväni tämän mystisen laatikon joita mahdollisesti ottavan itselleen yhden ja meille toisen. Kauniina ajatuksena on siis saada ihmiset tuottamaan biojätteestään multaa kasvimailleen (joita on likimain jokaisen talon pihamaalla) ja keventää siinä samalla jätemääräänsä ja etenkin siitä perittävää maksua.

Tämähän kuulostaa hyvältä, laitetaan väki lopultakin kierrättämään ja miettimään sitä jätteidensä määrää. Vai pitäisikö sittenkin olla vähän huolissaan? Kun rahasta alkaa olla kyse, niin voisiko toisinaan lipsahtaa se koko sekajätepussi sinne muovijäteastiaan? Tai ihan vaan tuonne tien varren pusikkoon, siitä ei kukaan tule laskua perään pistämään ainakaan jos sijoitustoimenpiteen tekee huomiota herättämättä illan hämärryttyä tai muuten suurta yleisöä havahduttamatta. Jotenkin näen tässä vielä pari muuttujaa matkalla ennen kuin Podstranasta tulee koko maan jätehuollon ykköstykki ja kompostoinnin edelläkävijä. Saattaa sitä ennen vähintääkin naapurustossa närää aiheuttaa mätänevän biojätteen tuoksut, jos ei ihan ole tullut sitä kuiviketta aina heitettyä sekaan.

Vaan jospa kuitenkin ajateltaisiin positiivisuuden kautta. Ei ehkä yhdessä yössä eikä vissisti kahdessakaan, mutta kyllä se siitä lutviutuu. Ei siitä niin kauan ole kun kierrätys jätelajitteluineen oli Suomessakin vielä aika eriskummallinen uusi viherpiipertäjähippien hapatus. Taitaa siis olla aika järjestää tuo omakin allaskaappi pikkuhiljaa uudestaan ja lisätä niitä jäteastioita että pysyy kehityksen mukana. Ties vaikka tässä taas ura kompostiasiantuntijanakin urkenee, ainakin vuokraemännälle lupasin antaa opastusta aiheessa.

Josko sitten pari jäteastiaa tänne lisää, niin pysytään jätelajittelun kehityksen etulinjassa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti