lauantai 16. kesäkuuta 2018

Ston ja Mali Ston, muurin yhdistämät kylät Dalmatiassa

Tänään se sitten tapahtuu: Kroatia pelaa ensimmäisen ottelunsa jalkapallon MM-kisoissa, illan pelissä viheriölle vastaan ryhmittyy Nigeria. Voinen aika varmana faktana todeta, että illalla on melko tiivis ja jopa fanaattinenkin tunnelma likipitäen jokaisessa kuppilassa, josta löytyy televisionäyttö. Todettakoon tässä, että itsekin katson kyseisen lajin otteluita lähinnä neljän vuoden välein. Jotenkin tämä MM-huuma aina tempaa minutkin ihailemaan maailman parhaita pelaajia ja heidän suorituksiaan. Kun sitten ihmiset elävät ja hengittävät jalkapalloa muutenkin niin voimakkaasti kuin tässä maassa tehdään, voitte vain kuvitella miten iso juttu tämä kerran neljässä vuodessa tapahtuva ilmiö täällä on. Kaupat pursuavat maajoukkuerekvisiittaa, löytyy paitaa, pöksyä, pyyhettä, lippua, lakkia, viittaa, viiriä, palloja, pulloja... Autoihin on kiinnitetty Kroatian lippuja ja hetkellisesti jopa paikallisjoukkueiden Hajdukin ja Dinamon kannattajat ovat hellyyttävän yksimielisessä rintamassa kannustamassa omia poikia siellä Venäjän maalla. Jos jalkapallomania valtaa näinä viikkoina koko maailmaa enemmän tai vähemmän, niin täällä se on ehdottomasti enemmän. Toivottavasti illan peli menee voitollisissa merkeissä, niin tiedossa on iloinen lauantaiehtoo. Itse saatan piipahtaa ottelua alakerran kaffe-baariin katsomaan, onhan siellä lainassa meidän toinen televisiomme että ruutuja saatiin myös terassille. Tunnelma on varmasti ainakin katossa vaikka siinä terassilla katto onkin kovin ylhäällä ja tähtien koristama.
 
Stonin kylä ja taustalla suolakuivattamo. Muuri ympäröi kylää ja lähte sitten ylös rinteeseen.
Ennen illan urheilujuhlan suurta humua voisin vielä viedä teidät pienelle retkelle tuonne etelämmäs. Siellä Pelješacin niemimaan tyvessä on kaksi kylää, Adrianmeren puolella pieni Ston ja mantereen puolella vielä pienempi Mali Ston (kirjaimellisesti Pikku Ston). Jo itsessään nämä ovat aika ihastuttavia mutta eivät ehkä niin poikkeuksellisia verrattuna Kroatian satoihin vanhoista kivitaloista muodostuviin kyliin vaikka Stonin pohjakaava onkin poikkeuksellisen särmikäs eikä se rönsyile miten sattuu ja mihin sattuu. Mikä tekee näistä kahdesta kuitenkin ehdottomasti käymisen arvoisen paikan, on niitä yhdistävä muuri. Se luikertelee kuin käärme niemimaan yli, sen vartiotornit erottuvat muurista tasaisin välimatkoin saaden sen muistuttamaan erästä toista muuria. Walls of Ston eli Stonin muuri onkin useasti esitelty myös Euroopan Kiinanmuurina.

Muurin toisessa päässä on "Pikku Ston" eli Mali Ston. Taustalla Kroatian mannermaa, josta Pelješacin niemimaa tässä kohtaa lähtee.
Stonissa on myös kaksi muuta asiaa, joiden vuoksi sinne kannattaa mennä. Toinen niistä on ensiluokkaiset meren antimet, erityisesti äyriäiset. Simpukoita ja ostereita tuoreena ihan vierestä, Pelješacin niemimaan lähivedet ovat tunnettuja yhtenä Kroatian parhaista paikoista simpukoiden kasvattamiseen ja kasvattamoiden riveissä kelluvat ponttoonitynnyrit ovatkin toistuva näky rantatietä ajellessa. Täältä voit ostaa simpukoita suoraan rannalta kun niitä irrotetaan köysistä. Itsekin nautin friteerattuja sinisimpukoita lounaaksi Mali Stonin rantaravintolassa, päälle vielä hyppysellinen suolaa ja lopputulos on täydellinen. Niin ja se suola. Se on se toinen syy saapua Stoniin. Ja se on myös syy muurin olemassaoloon.

Stonissa sijaitsee Euroopan vanhin ja suurin edelleen perinteisesti toimiva merisuolan tuotantolaitos. Suola erotetaan merivedestä siellä edelleen vain aurinkoa ja tuulta hyödyntäen, 1-2 kuukautta kestävän prosessin lopputuloksena on todella arvostettua ja laadukasta merisuolaa. 1300-luvulta lähtien alue kuului itsenäisesti elävälle Dubrovnikille ja muodosti aikoinaan 1/3 sen tuloista. Juuri siksi paikka piti suojata ulkopuolisilta hyökkääjiltä ja sen turvaksi rakennettiin huomattavan laaja muurien ja linnoitusten kokonaisuus johon kuuluivat myös nämä kaksi kylää. Suola oli siihen aikaan suuri rikkaus jos on sitä jossain määrin yhä edelleen.

Muuria pitkin pääsee kävelemään kylien välillä ihaillen samalla avautuvia maisemia. Jos ei halua kävellä samaa reittiä takaisin, voi paluumatkan tehdä myös kylien välisen tien vierellä kulkevaa polkua pitkin. Isomman Stonin puolella on hyvät pysäköintitilat, joten retki kannattaa ehkä aloittaa sieltä ja käydä vaikka lounaalla Mali Stonin puolella. Muuriseikkailun jälkeen voikin lopuksi istahtaa Stonin keskusaukion kahvilan terassille lepuuttamaan jalkoja ja mieltä kahvikupillisen tai vaikka virkistävän oluen tukemana.

Rauhallinen aamupäivä Stonin keskusaukiolla
Ston ei ole mikään rantakohde vaikka rannalla onkin. Se ranta vain on suolakuivattamoa. Siellä ei esimerkiksi ole kovin paljon majoituspalveluita verrattuna muihin vastaaviin kohteisiin, lähinnä paikka on päiväretkikohteen maineessa. Etenkin Dubrovnikista sinne on mukava tulla piipahtamaan, ajomatka kestää alle tunnin ihastuttavaa rantatietä pitkin. Itse me saavuimme miehen kanssa Stoniin illalla pimeän jo laskeuduttua, majoituimme ihastuttavassa asunnossa aivan kylän ytimessä ja nautimme rauhallisen illallisen sen kapeiden kujien suojassa. Aamulla sitten tuorein jaloin kiipesimme muurille.


Stonin ja muurikävelyn voi yhdistää myös vaikkapa retkeen Pelješacin niemimaalle, tunnetulle viininviljelyelueelle. Ajelu viiniviljelysten halki on todella ihastuttava, paikallisia tuotteita voi hankkia edullisesti mukaan lukuisilta viinitiloilta. Ja lopulta tie johtaa niemimaata halkoen aina Korculan saarelle vievän lautan lähtöpaikalle Orebićiin asti. Siitä eteenpäin seuraavalla kerralla, nyt voi alkaa valmistautumaan illan peliin seuraamalla vaikka ensin Kroatian kanssa samassa lohkossa pelaavien Islannin ja Argentiinan peliä. Saattaa tämä kotirouvakin ihan vähän kannustaa pohjolan viikinkejä, HU...HU...HU!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti