torstai 1. maaliskuuta 2018

Talvi yllätti dalmatialaiset, suomalainen vähän pettyi

Oheinen visuaalinen otos kuvannee tätä viikkoa aika laajalti Euroopan mittakaavassa. Se on kuitenkin otettu jo kuukausi sitten, ei suinkaan täällä Kroatiassa vaan Sotkamossa. Siellä oli 60 senttiä lunta ja toistakymmentä astetta pakkasta. Siis ihan normaali talvikeli. Tehtiin metsäretki kodalle, paistettiin makkaraa ja juotiin termospullosta kuumaa rommille tuoksahtavaa nestettä. Siis ihan normaalia talvipäiväpuuhaa. 

Nyt sitten tällä viikolla on saatu kokea, kuulla ja nähdä kaikkea ei ihan niin normaalia. Tuolla Adrianmeren toisella puolella Italiassa on mitattu -40 asteen pakkasia, Roomassa on lasketeltu puistojen nurmirinteillä, Barcelonassa formulat jäivät pilttuuseen lumen peittäessä radan. Englannissa hiihtokeskus jouduttiin sulkemaan liiallisen lumen takia. Kouluja on suljettu halki koko Euroopan ja tiet ovat muuttuneet törmäilyautoradoiksi. Suomessakin annettiin ohjeita hirmupakkasissa selviytymiseen, vaikka toki nyt koetut asteet etenkin pohjoisempana ovatkin ihan normaalia. Juuri nyt uutisoidaan, että Geneven lentokenttä on ilmoitettu suljetuksi lumisateen takia. Samaan aikaan arktisella alueella on plussaa ja lumi sulaa. Melkoista meininkiä. 

Myös täällä meillä on koettu aika viileitä aikoja. Siperian tulahdus tavoitti Dalmatiankin, aiemminhan se toi tuonne pohjoisemmaksi sisämaahan paikoi jopa lähes pari metriä lunta. Kyllä, Kroatiaan. Täällä rannikolla ei toki kinoksia tullut, mutta saaria myöten maa muuttui hetkeksi enemmän tai vähemmän valkoiseksi ja jääpuikkojakin ilmestyi. Edellisen kerran talvi yllätti dalmatialaiset kuusi vuotta sitten, ihan perussettiä tämä ei siis ollut. Ja kyllä siitä kohkattiinkin. Jo koko edellisen viikon täällä uutisoitiin tulevasta hyytävästä lumimyrskystä. Annettiin jopa kymmenkohtainen varoituslistakin tyyliin varo kulkemasta lumisten puiden alta ja varatkaa ainakin vanhuksille ja lapsille riittävästi ruokaa ja juomaa älkääkä lähtekö autolla minnekään. Eikä mielellään jalkaisinkaan. Näin suomalaisena, juuri oikeasti talven keskeltä tänne taas tulleena hymyilytti. 

Toisaalta melkein odotin sellaista kunnon armageddonia että olisi kokenut senkin ja nähnyt miten täällä selvitään. Vaan mitä vielä. Täällä meidän kylällä Podstranassa ei voida sanoa että maa edes tuli valkoiseksi. Ei tullut sitä odotettua buraa, tai siis se ei tähän meille ollenkaan tällä kertaa osunut. Pakkasta on nyt sentään ollut kolmena yönä muutaman asteen, mutta siihen se sitten jäi. Koulut oli auki normaalisti ja teillä autot liukastelivat ainoastaan ennakkotoimenpiteenä levitetyn hiekoitussoran päällä. Mikä sinänsä oli jo aika koomista. Kaivoimpa sentään pipon, paksummat hanskat ja toppatakin esiin, kun parina päivänä kaipasi ulos mennessä kyllä lämpöä ylleen. Viime talvena Murterissa koin huomattavasti kovempaa kylmyyttä kun toista viikkoa mittari pysyi yötä päivää pakkasella ja lisäksi oli se bura hönkäilemässä aika napakasti. Lunta ei silloin tullut, mutta se oli oikeasti kylmää, tämä nyt koettu oli enemmän sellainen syksyn ensipakkasten nippaisu, vaikka todellisuudessa tästähän loikataan seuraavaksi ripeästi kevääseen ja kesää kohti. 

Tänään on vielä aika vilpoisaa ja tätä kirjoittaessani tuolla ulkona sataa taas lunta. Edes vastapäistä Bračin saarta ei näy "pyryn" keskeltä. Tämä on kuitenkin ainakin täällä talven viimeinen päivä. Huomenna ei toppatakkia enää pitäisi tarvita, villasukista en sentään vielä luovu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti