keskiviikko 8. helmikuuta 2017

Kesää kohti Kroatian rannikolla

Viime viikonloppuna olimme miehen kanssa ulkoilemassa. Tarkeni t-paidassa, aurinko paistoi ja tuuli oli vain leppoisaa virettä joka sai aikaan pientä liplatusta rantakallioilla. Totesin, että tämähän on jo kuin Suomen kesä, kauempana lauloi moottorisahakin luoden mökkifiilistä. Vaikkei nyt mistään helteistä vielä toki ollutkaan kyse, niin niihin liittyvä tuttu ilmiö esiintyi silti: illalla jytisi ukkonen. Ihastelimme terassilta vuorien yllä lepäävää sysimustaa taivasta, jota paksut teräväpiirteiset salamat halkoivat ristiin rastiin. Ääni- ja valoshow toivat tullessaan myös sateen, ropinaa jatkui reilun vuorokauden enemmän tai vähemmän tauotta saaden tiet virtaamaan ja kuivan maan haukkomaan henkeään veden täyttäessä sen tyhjentyneet sammiot. Kalkkikivi sitoo hyvin kosteutta ja nyt sitä taas riittää. Kun tästä aurinkoiset päivät jatkuvat, niin eiköhän ala kohta jälleen vihertää.


Kevään ja kesän lähestymisen havaitsee täällä paitsi auringon lämmittävän voiman lisääntymisestä, myös turistisesonkiin valmistautumisen alkamisesta. Lomahuoneistoja ja niiden piha-alueita kunnostellaan ja ehostellaan jo aktiivisesti, seuraan päivittäisillä kävelylenkeilläni useampaakin pientä pintaremonttia -tyyppistä projektia. Betonimyllyt pyörivät pihoilla ja ihan uusiakin asumuksia rakennetaan tässä meidän naapurustossa epäilemättä tulevia turistien asumustarpeita täyttämään. Rakennusalan ammattilaisilla lienee varsin hyvä työtilanne juuri nyt, ainakin jos laasti, tiili ja kivi ovat materiaaleina tuttuja. Yhä suljettuina olevien ravintoloiden luona näkyy myöskin liikettä kun omistajat ryhtyvät miettimään tulevaa kautta ja sen vaatimia toimenpiteitä. Vuoden tienestit ovat monella täkäläisellä kiinni noista muutamasta tiiviistä kesäkuukaudesta, niiden aikana pitää voida keskittyä täysillä itse tekemiseen eikä enää remonttihommiin tai muihin esivalmisteluihin. Jos lähdössä jää jälkeen huolimattoman pohjustustyön vuoksi, voi sitä olla loppumatkasta mahdotonta kiriä kiinni. Oli kyse sitten rantaravintolasta, lomahuoneistosta tai vaikkapa veneiden vuokrauksesta saarihyppelyä varten, ensimmäisten turistien tullessa pitäisi kaiken olla valmiina. Ensimmäiset lomailijat kirjoittelevat kauden ensimmäiset arvostelut erilaisiin matkailumedian palveluihin ja ne viitoittavat perästä tulijoiden valintoja. 

Talven burat ja poikkeukselliset pakkaset ovat riepotelleet pihoja ja terasseja, pian alamme näkemään kasvien todelliset vahingot kasvukauden startatessa toden teolla. Lähinnä mietin noiden hedelmäpuiden silmuja, jotka ovat olleet valmiina tulevaa odottaen ja saivatkin sitten melkoisen karaistuskokemuksen tuossa noin kuukausi sitten. Toivottavasti tulevanakin kesänä viikunat kypsyvät makeiksi ja makoisiksi. Siitäkin on monen ansiot kiinni.

Vielä siis ikkunaluukut ovat suljettuina, mutta huhtikuussa alkavat ensimmäiset lomatunnelmaiset ulkomaan elävät tulla ja siihen ei enää ole pitkä aika. Toki se varsinainen sesonki on sitten vasta kesä-elokuussa, mutta sitä ennen moni on jo saanut täältä toivottavasti onnistuneista elämyksistä ja kohtaamisista koostuvat positiiviset lomaelämykset ja roimasti tuota aurinkoenergiaa, jota jo nytkin on tarjolla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti