tiistai 31. maaliskuuta 2020

Korona-arki Kroatiassa: Kaukana kavala korona

Jos oli sunnuntaina kauppakeskuksessa pelon ilmapiiri niin jotain täysin toista oli ilmassa eilen illalla. Kas tässä teillekin tunnelmakuva Podstranan kylältä meidän parvekkeelta nähtynä, kuultuna ja muutenkin aistittuna.

Maisema tänään, tekstissä tunnelma eiliseltä illalta.

Lämmin keväinen ilta, sellainen melkein pastellinsävyinen. Vähän jo kesän häivähdystäkin havaittavissa. Linnut laulaa lurittelevat kaiken sen rinnoissa rellestävän keväthuuman voimalla jota luonto on niihin ladannut. Kohta pitääkin alkaa vahtia, etteivät pääskyset ala pesää tähän meidän terassin lipan alle rakentamaan, yrittävät ahkerasti joko kevät. Hedelmä- ja pähkinäpuut kukkivat valkoisin, herkän vaaleanpunaisin ja jopa lähes fuksianpunaisin kukin, pörriäiset surisevat kukasta kukkaan. Meri kimmeltää taustalla ja sen takana siintää Bracin saari. Taivaalla hehkuu vielä myös aurinko, pikkuhiljaa horisonttia kohti jo painumassa. Lämmittää se silti vielä, t-paidassa tarkenee hyvin tarkkailla illan tapahtumia täällä omalla kylälläni.

Ihmiset puuhastelevat pihoillaan ja kasvimaillaan. Parikin naapurin isäntää kuokkii istutusten seassa, yksi kastelee letkulla perunamaataan. Tuolla emäntä käy poimimassa sitruunoita pihan perän puusta, ehkä tiedossa on limunadaa päivän piristykseksi. Rinteessä talon pihalla lapset juoksevat ja kiljuvat leikkiensä keskellä samaan aikaan kun ilmeisesti isä rakentaa jotain puutarhassa. Vasara naputtaa ja pari kertaa pärähtää porakin. Toisaalla on viritetty sulkapalloverkko pienelle hiekkakentälle ja sisarukset kisaavat sekä fyysisesti että ilmeisesti myös hieman verbaalisesti paremmuudesta. Muutama koirakin haukahtaa omat asiansa. Tuolla joku pärisyttää siimareikkuria ja ilmassa leijuukin juuri leikatun ruohon tuoksu. Aika hyvä tuoksu. Kas, tuolla yksi naapuri pesee autoaan ja polkupyöräkin sai putsauksen siinä samalla.

Joku huikkaa tervehdyksen omalta pihaltaan naapuritalon parvekkeella kuivuneita pyykkejä keräävälle rouvalle, kuulumisia vaihdetaan. Pari autoa huristaa muuten hiljaisella kylätiellä, toinen pysähtyy talomme kohdalle ja jää juttelemaan vuokraisäntämme kanssa.

Yhtään kasvomaskia ei ole näkyvissä. Kaukana kavala korona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti