perjantai 19. lokakuuta 2018

Sesonki loppuu ja jatkuu kuitenkin - Kroatia houkuttelee edelleen

Aurinko paistaa siniseltä taivaalta ja mittari kivunnee tänäänkin sinne noin 25 asteeseen. Rannalla ja muuallakin tarkenee mukavasti, illalla sentään viileys tuntuu jo selkeästi päivänpaisteen vaihtuessa pimeydeksi. Kesäsesonki Adrianmeren rannalla alkaa kuitenkin vääjäämättä olemaan lopuillaan, johan sen heppoisempikin pää tajuaa kalenteria katsomalla.

Podstrana, Kroatia
Eilinen pastellinsävyinen hetki auringonlaskun aikaan täällä Podstanassa. 

Eilen oli tuo lähin rantaravintolamme auki viimeistä kertaa tänä vuonna. Piipahdin siihen iltapäiväkävelyn päätteeksi ajatuksena ottaa kauden päättymisen kunniaksi lasillinen. Tykkään paikasta itse ja olen aika monelle täällä lomailleelle sitä suositellutkin kun on tullut kyselyitä hyvistä ravintoloista. Paikka on perushyvä hintalaatusuhteeltaan ja oikeinkin mukava tunnelmaltaan suoraan tuossa rannalla. Vaan kas, päädyinkin sitten syömään annoksen katkarapu-kesäkurpitsa tagliatellea, joka onkin yksi lempiannoksistani kyseisessä paikassa. Halusivat tarjota, kun kerran oli se viimeinen ilta ja kun nyt kerran satuin paikalle. Ja koska tapaan rampata siitä ohi ainakin kerran päivässä rantaan mennessäni tai sieltä palatessani. Ja ehkä koska on tainnut omistajan kanssa tulla joskus puheeksi, että olen heitä suositellut. Pasta oli hyvää ja se lasi viiniäkin maistui kyytipoikana. Lopuksi toivoteltiin hyvät talvet, nähdään ensi keväänä.

Vaikka hiljaisempien alueiden rantabaarit ja -ravintolat sekä majoituspaikat alkavat sulkea oviaan ja puhutaan sesongin päättymisestä, niin oikeastaan pitäisi varmaan puhua vain kesäsesongin päättymisestä. Sillä kyllä tänne vieläkin maailmalta matkaajia tiensä löytää, Splitin keskustassa voi tulevina talvikuukausinakin bongailla etenkin aasialaisista matkaajista koostuvia ryhmiä ihmettelemässä vanhan kaupungin tunnelmaa ja digitaalimuotoon matkamuistojaan tallentamassa. He kun eivät tykkää niinkään matkustaa kuumimpaan aikaan, vaan suosivat tätä vähän lauhkeampaa keliä. Ja kyllä sieltä taitaa muitakin etnisiä ryhmiä ja kansallisuuksia löytyä ihan niinkuin muistakin rannikon isoimmista kaupungeista, Dubrovnikista ja Pulasta nyt Splitin ohella ainakin. Ihan oma tarinansa on sitten Zagreb tuolla sisämaassa, siellähän oikeastaan kovin sesonki taitaa olla alkamassa kun yhdet Euroopan upeimmista joulumarkkinoista aloittavat ensi kuussa. Silloin on kaupunki täynnä ja hotellit tuuttaavat tiittulaa huoneiden ollessa loppuunmyytyjä. Parina vuonna nuo upeat adventtimarkkinat on käyty katsastamassa, nyt näyttää siltä että jäävät väliin mikä kyllä hiukka piukka harmittaa.

Tänään aamulla näin ystäväni, jolla on miehensä kanssa turisteille retkiä järjestävä matkatoimisto. Ei ollut sesongin hidastumisesta tietoakaan, hoppu oli ja sitä kuulemma riittää kalenterissa eteenpäinkin. Nytkin piti kiiruusti toimittaa maastopyörät kypärien kera asiakkaille, että pääsevät tuonne vuorenrinteille seikkailemaan. Ja kiire todella oli, kun ei edes ehtinyt kahville istahtamaan, se jos mikä kertoo täällä paljon. Enää ei suunnata saariretkille ja snorklaamaan, nyt touhutaan aktiviteetteja jotka kesäkuumalla olisivatkin vähän sulan hulluuden harjoitusta, likipitäen kirjaimellisesti.

Tullessani pari päivää sitten Suomesta oli kone viimeistä penkkiä myöten täysi. Tosin kyseessä oli astetta pikkaisempi kone kuin mitä tätä väliä Finnairilla on kesällä lentänyt, mutta täynnä silti. Vielä kuuli eilenkin tuolla rannalla suomea puhuttavan ja näyttivät jopa vesileikit meressä maittavan pohjoisen viileämmissä vesissä karaistuneille. Ensi keskiviikkona täältä lähtee viimeinen Finskin suora lento Helsinkiin, pari päivää siitä Norvegiankin päättää kauden. Sen jälkeen voikin olla harvinaisempi tapaus suomalaismatkaajiin täällä rannikolla törmätä, vaikka pääseehän Splitiin toki talvellakin yhden pysähdyksen taktiikalla.

Minä taidan nyt lähteä Tiukun kanssa iltapäiväkävelylle rannalle, kun niin mukavasti aurinkokin paistelee. Huomenna ollaan vielä näissä ihan leppoisissa kesäisissä lämmöissä, sunnuntaina alkaakin sitten pohjoisen puhallus tuomaan tännekin viileämpää ilmaa ja taitaa tulla aika ainakin muutamaksi päiväksi unohtaa shortsit ja vaihtaa pidempää punttia tilalle. Mutta nyt mennään vielä pätkäpunteilla.

P.s Instagramin puolella muuten on aika tiheään tahtiin siellä tarinat-osiossa elävää kuvaa täältä ja missä nyt satunkin olemaan ja miten päiväni viettämään. Eli jos kiinnostaa niin katsoppa @kaikukieku ja seuraa sitä, niin pääset itsekin rannalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti