Perille päästyämme saimme kokea miltä tuntuu, kun matkatavarahihna pysähtyy eikä omaa laukkua ole sen kuljetettavana näkynyt. Ensimmäistä kertaa minun laukkuni ei tullut, miehelle on joskus niin käynyt aiemminkin. Luulimme tietysti värikkäiden Samsonite-kuutioidemme koristavan paraikaa Guadeloupen matkatavarahihnaa, mutta selvittely paljastikin niiden olevan edelleen lähtöpisteessä. Tuuliolosuhteet ja matkustajien määrä oli pakottanut lentoyhtiön jättämään suosiolla osan matkatavaroista kokonaan pois kyydistä, tietenkään ilman minkäänlaista informaatiota niiden omistajille. Hienoisen verenpaineen nousun tasaannuttua pääsimme meitä palvelleen virkailijan kanssa siihen yhteisymmärrykseen, että hän varmisti puhelimitse laukkujen pääsevän perille seuraavalla, parin tunnin päästä saapuvalla lennolla. Odotellessa me kävimme ottamassa käyttöön vuokra-automme ja piipahdimme läheisessä supermarketissa hankkimassa aamiaistarpeita seuraavaan majoituspaikkaamme. Loppu hyvin kaikki hyvin, laukkumme pääsivät nekin pienen viivästyksen jälkeen illan jo tummuttua aloittamaan oleskelun seikkailumme seuraavassa etapissa, Martiniquen saarella.
Martinique on ranskan hallintoalue ja sen kyllä huomaa. Kieli on ehdottoman ensisijaisesti ranska, eikä esimerkiksi ravintoloiden ruokalistoja monesti ole edes saatavilla muilla kielillä. Muutenkin paikallisten kielitaito ei välttämättä kanna kovin pitkälle, englannilla nyt yleensä pärjää jotenkin mutta pakko sanoa että oma ranskankielentaitoni tuli tarpeeseen muutamaankin otteeseen. Valuutta on tutusti euro ja esimerkiksi matkapuhelinten käyttö on kuin Pariisissa olisi eli sen pelottavan data roamingin pystyi pitämään päällä ja käyttämään liittymääni kuuluvaa EU-datapakettia huoletta. Sama mahdollisuus on muuten myös Guadeloupessa. Muutenkin Martinique on eurooppalaiselle helppo kohde, juuri sopivasti eksotiikkaa mutta kuitenkin tuttu kulttuuriympäristö. Ei ollut vaikea arvata, että etenkin ranskalaisturisteja oli jo nyt paikalla runsain mitoin.
Pääkaupunki Fort-de-France on ihan reilusti iso kaupunki jos vertaa Sint Maartenin isoon kylään Philipsburgiin. Onhan saarilla toki mittakaavaeroa muutenkin, pinta-alat 93 neliökilometria vastaan 1128, väkimäärässä Martinique jyrää lukemin 71 500 - 386 000. Kuitenkin saari tuntuu helposti lähestyttävältä ja asumatonta seutua riittää edelleen paljon. Autoretket saaren eri osiin antavat kokonaiskuvan sen monimuotoisuudesta, suosittelenkin todella vahvasti kulkupelin vuokraamista. Liikenne on sujuvaa ja tiet hyvässä kunnossa, joten ei muuta kuin matkaan.
Itse tykkäsin Martiniquesta todella paljon. Sen rannikon pienissä kylissä tunsi usein olevansa BBC:n mainion tv-sarjan Murha paratiisissa (Death in paradice) kulisseissa, riemukkaan kirjavat talot ja heleästi raikuva kreolin kieli loivat mukavasti karibialaista tunnelmaa. Pääsimme myös nauttimaan vedenalaisista maisemista snorklaamisen muodossa bongaten useita merikilpikonnia ja yllättävänkin laajan lajivaikoiman trooppisia kaloja. Toisen erittäin hyvän tv-sarjan Eränkävijöiden Manua lainatakseni saatoin vedestä ylös noustessa todeta, että "on tää kiva laji". Myös pinnan yläpuolella pääsi saaren eläimistöön tutustumaan paitsi vapaiden otusten (liskoja, opossumeja, kolibreja, haikaroita, sammakoita) myös eläintarhan asukkien myötä. Zoo Martinique tarjosi suppeahkon lajivalikoiman, mutta hienosti vanhan plantaasin aluelle rakennettu eläintarha merirosvousmuseoineen on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.
Käymisen arvoisia paikkoja ovat myös saarella toimivat rommitislaamot. Martiniquen rommi on laadukasta ja suurin osa siitä on Rhum Agricole -laatuista eli se tehdään suoraan murskatusta sokeriruosta saadusta nesteestä. Teollisesti valmistettu rommi valmistetaan sokerinvalmistuksen sivutuotteena saadusta melassista. Tarjolla on paitsi etenkin drinkeissä usein käytettävää vaaleaa rommia myös ikäännytettyä tummaa rommia. Sokeriruoko menestyy saarella erinomaisesti ja siellä onkin vahvat perinteet sen kasvattamiseen eurooppalaisten valloittajien toimesta. Alunperin sokeriruokoa alettiin kasvattamaan arvokkaan sokerin saamiseksi, mutta sokerijuurikkaan käyttö Euroopassa vähensi tuontisokerin tarvetta ja teki sen tuotannon kannattamattomaksi. Samaan aikaan alkaneen teollisen vallankumouksen ja sen myötä käyttöön otetun höyrykoneen avustamana Martiniquellakin päädyttiin tuottamaan hieman jalostetumpaa tuotetta: rommia. Ennen sitä rahdattiin tynnyreissä maailmalle, nykyisin matkaaja voi pakata laukkuunsa vaikka kätevän hanapakkauksen helposti särkyvän lasipullonkin sijasta. Siis hei hoi ja rommia pullo. Tai hanapakkaus.