lauantai 1. heinäkuuta 2017

1911 - 1950 - Torcida - Hajduk. Mitä kummaa?

Nyt kun turistisesonki heinäkuun myötä on oikein viimeisen päälle alkanut täällä Kroatiassa, täyttyvät tiet ruuhkaisiksi ja siinä jonossa on sitten aikaa ihmetellä kaiken moista ympärillä näkyvää aikansa kuluttamiseksi. Erityisesti täällä Dalmatian rannikolla saattaa huomio kiinnittyä upeiden rantamaisemien lisäksi lukuun 1950, jota on spraymaalattu sinne tänne, jopa liikennemerkkien takapuolelle. Itse kiinnitin tähän nimenomaiseen sijaintiin huomiota erityisesti rantatiellä Sibenikistä Splitiin pian maahan saavuttuamme, vaikkei silloin loppuvuodesta mitään ruuhkia ollutkaan. Tietyillä pätkillä numerot olivat ihan jokaisen vastaantuleville tarkoitetun liikennemerkin tai kyltin takana, joku oli nyt nähnyt oikeasti vaivaa. Koitimme siinä autossa istuessamme miehen kanssa pohtia, mitä niin kovin erikoista tuona vuonna olisi Kroatian tai oikeastaan siis Jugoslavian historiassa tapahtunut. Kun merkinnät selvästi olivat vielä ihan tuoreitakin. Ja oliko kyseessä edes vuosiluku vai liittyisikö numerosarja johonkin ihan muuhun? Emme kuitenkaan päätyneet mihinkään tyhjentävään ratkaisuun ja sen pähkäily sitten jäi, kunnes taas seuraavan kerran luvun jossain betoniseinässä töhrittynä näin. Tämä piti selvittää ja selvyyden myös sain. 


Kroatiassa jalkapallo on aika iso juttu. Siis jos mietitään jääkiekon merkitystä vaikkapa Suomessa, niin se ei ole yhtään mitään verrattuna tähän pallohommaan täällä. Jos sitten lähdetään tarkentamaan, niin täällä Splitissä on sellainen paikallinen jalkapalloseura kuin Hajduk. Nyt aletaankin olemaan asian ytimessä. Osalle paikallisista on kaksi ylintä, Jumala ja Hajduk. Elämää suurempia molemmat, ei kuitenkaan välttämättä tuossa järjestyksessä. Mutta miten se 1950 tähän sitten liittyy? Seura itsessään on perustettu jo vuonna 1911, joka on toinen satunnaisesti maisemassa vilahtava vuosiluku, muttei jostain syystä läheskään niin usein kun tämä toinen. Kyse on vuodesta, jolloin Hajdukin kannattajakerho Torcida perustettiin. Ja nämä on sitten oikein tosifaneja, ei mitään nimelliskannattajia. Torcida on Euroopan vanhin jalkapalloseuran fanclub, joten mistään uudesta trendijengistä ei ole kyse. Sillä on alajaostoja paitsi muualla Kroatiassa, myös muissa maissa erityisesti tietysti kroatialaisyhteisöjen keskuudessa. Osalla näistä superkannattajista on sitten näemmä melkoinen pakkomielle mainostaa tuota fanikerhon perustamisvuotta hyvinkin jännissä paikoissa. Paitsi angstisen teinin tekemältä töherrykseltä vaikuttavia numerosuttauksia, on nähtävillä myös enemmän aikaa ja lahjakkuutta vaativia kannatuksenilmaisuja. Alla olevan kuvan seuralogo on maalattuna ihan tässä lähellä olevan tönön seinään, olisiko tuo nyt sitten joku sähkökeskus vai mikä lie. 


Joukkorahoitus kun tuntuu olevan kova sana Suomen yritysmaailmassa, niin täällä se on ängennyt urheilun puolelle. Tällä hetkellä on menossa toinen kierros, jonka myötä Hajdukin kannattajat voivat ostaa rakkaan seuransa osakkeita ja olla näin entistä enemmän osa sitä. Taustalla on ajatus saada seuran johtoportaaseen ja päätöksentekoon vähemmän poliitikkoja ja enemmän jalkapalloa eläviä ja hengittäviä ihmisiä. Tähän asti kun seuran suurin omistaja on ollut Splitin kaupunki. 

Jalkapallossa on tietysti aina myös se vastustaja. Kroatian omassa liigassa pelaa useita joukkueita, mutta ihan kuin Suomen jäillä, on täälläkin vastustajia ja sitten on "vastustajia". Täällä se pahin ja tunteita eniten kuohuttava on pääkaupungin Dinamo Zagreb. Näiden kahden joukkueen kohtaamiset ovat kipinäherkkiä ja viranomaiset varustautuvat aina kannattajien yhteydenottoihin. Jos siis satut olemaan Splitissä tai Zagrebissa kun nämä kaksi jengiä nurmella kamppailevat, suosittelen pysymään poissa kannattajajoukkojen ja erityisesti niiden mahdollisten keskinäisten kohtaamisten tieltä. Ei ole mitenkään tavatonta, että baarien sisustukset menevät otteluiltoina uusiksi tai pari bussia päätyy poltetuksi. Ja muutama nenä saattaa saada uuden muotoilun siinä ohessa. Se on kuulkaa iso juttu tuo potkupallo. Ja Hajduk. 

Pieni jalkapallotietämys on ollut paitsi moniin omituisuuksiin selvyyttä antavaa, myös jopa ihan muutenkin hyödyllistä. Olempa jo kertaalleen ansainnut yhdet ilmaiset oluet vain koska ulkomaan otuksena osoitinkin keskustelussa hallitsevani tämä tärkeät vuodet ja asiat niiden takana. Torcida-ihminen on siitä kovin iloinen ja otettu. 

                            

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti