Kun pakkanen paukkuu alkaa moni varmasti miettimään jo lomareissuja lämpimään. Ehkä mielessä on jopa Kroatia, kenties vaikka tämä meikäläisen naapurusto Splitin vaikutusalueella. Niimpä päätin tähän sepustukseen listata kootusti muutamia sellaisia juttuja, jotka saattavat olla matkaajalla mielen päällä tai muuten vaan lisätä onnistuneen loman toteutumisprosenttia. Siis olkaapa hyvä, tässä matkaajan vinkit lomalle Kroatiaan.
Milloin tulla?
Jos minä saisin valita, tulisin etenkin tänne rannikolle lomalle joko touko-kesäkuussa tai syys-lokakuussa. Kelit ovat silloin lähtökohtaisesti oikein mukavat, lämmintä ja kuumaakin muttei hulluhellettä. Myös tilaa riittää paremmin kun ei olla ihan niiden pahimpien sesonkien kohdalla. Elokuuta en suosittele ollenkaan, silloin täällä on hirmuinen määrä ihmisiä eteläisestä ja keskisestä Euroopasta. Alkukesästä luonto on vielä vehreää ja rehevää ennen kesän kuumuuden kuivattavaa vaikutusta. Uimavedet ovat ehkä vielä vähän viileitä varsinkin toukokuussa, mutta jo kesäkuussa pulahtamaan pystyy jo vähemmän avantouintia harrastaneenakin oikein hyvin. Loppukesästä sitten taas vedet ovat vielä usein oikein passelissa uintikunnossa ja luontokin alkaa kesän jäljiltä vähän toipumaan etenkin jos muutama virkistävä vesisade saadaan.
Mitä tehdä?
Ihmiset tykkäävät erilaisista jutuista, onneksi täällä voi tehdä aika monenmoista. Rannoilla voi viettää auringonpalvontapäivää, historiallisia linnoituksia ja vanhoja kaupunkeja riittää vaikka kuinka, oikeastaan koko maassa. Patikointireittejä löytyy monenlaiselle kuntopohjalle niin jylhissä vuoristomaisemissa kuin vähän metsäisemmissäkin maastoissa. Miten olisi vierailu viinitilalle tai vaikka liitely vaijerin varassa korkealla joen yllä? Tai veneretki upeiden saarten ympärillä, vähän snorkkelointia kristallinkirkkaissa vesissä ja sitten lounas pienen satamakylän rantaravintolassa ennen paluuta lähtösatamaan niin, että retken päätteeksi ehtii vielä nauttimaan lasilliset auringonlaskua katsellen? Tai ne kansallispuistot vesiputouksineen ja sykähdyttävine maisemineen? Miten olisi purjehtiminen? Tai jotain ihan muuta. Veikkaisin, että vaativampikin loma-ohjelman suunnittelija löytää täältä mieleisensä. Tässä pari linkkiä aiempiin juttuihini erilaisesta tekemisestä täällä:
Valuutta
Täällä ei euroilla pelata vaan valuuttana on kuna. 1 euro on noin 7,3 - 7,5 kunaa vaihtokurssista riippuen. Kauhean vaikeita jakolaskuja siis tiedossa kun hintoja päässään euroiksi vääntää. Kunia ei kannata Suomesta tänne tuoda, vaihtokurssit siellä päässä ovat niitä huonoimpia. Paras lopputulema saadaan, kun ottaa mukaan nipun euroseteleitä ja vaihtaa ne täällä loman edetessä tarpeen mukaan paikalliseen valuuttaan. Vaihtopisteitä löytyy paljon etenkin yhtään isommista kaupungeista, lentokentillä on semmoiset heti saapuessa ja niissä on hyvät kurssit. Korttimaksu toki toimii aika hyvin, sekin on myös järkevä tapa toimia etenkin jos ei halua seteleitä niin paljoa mukana kantaa. Käteistäkin kuitenkin tarvitaan, aina ei siinä rantaravintelissa kortti kelpaa ja muutenkin pikkupuodeissa kova käteinen on usein ainut toimiva vaihtoehto. Kortilla rahan nostaminen automaateista toki onnistuu, mutta se tulee kalliiksi johtuen käytetystä valuuttakurssista ja etenkin sen oman pankin veloittamista kuluista.
Autoilu Kroatiassa
Yksi ehdottomasti suositeltava juttu täällä on vuokrata auto ja lähteä tutustumaan Kroatiaan sitä omaa hotellirantaa kauemmaksikin. Tässä kohtaa oikaisen ja laitan linkin aiemmin aiheesta kirjoittamaani tekstiin, joka pätee yhä mainiosti. Siis vilkaise täältä, mitä autoilijan kannattaa täällä muistaa.
Turvallisuus
Kroatia on yleisesti ottaen turvallinen maa. Itse en esimerkiksi naisena ole kertaakaan kokenut minkäänlaista ahdistelua tai pelännyt muutenkaan turvallisuuteni puolesta. Luonnollisesti se terve järki on hyvä pitää aina mukana, kovassa kännissä örveltäminen ei varmasti missään ole se eniten omaa turvallisuutta tukeva toimintamalli. Tungoksessa kannattaa pitää se lompakko jossain muualla kuin näkyvästi takataskussa mutta mihinkään suurempiin erityisjärjestelyihin omaisuuden suojaamiseksi en koe tarvetta.
Hintataso
Kroatia on jonkin verran edullisempi maa kuin Suomi, jossain asioissa selvästi ja toisissa sitten mennäänkin ihan samoissa. Ihan kuin missä tahansa muuallakin, ne kaikken parhaimmalla paikalla olevat ravintelit ovat kalliimpia kuin kenties siellä hieman sivummalla olevat. Joissain paikoin hintataso juuri esimerkiksi ravintoloissa nousee hieman sinne kovimman sesongin melskeeseen mentäessä, mikä sekin tukee tuota ehdotustani joko ennen tai jälkeen heinä-elokuuta matkustamisesta. Tinkiminen ei täällä ole käytössä, toki jossakin torikojuilla saattaa varsinkin useampia artikkeleita ostaessa olla mahdollista pyöristää loppusummaa hieman.
Vesi
Tärkeä juttu etenkin niiden kuumimpien kesäkuukauksien aikana. Pelkällä oluella (joka täällä on kyllä tosi hyvää) ei hyvä heilu eikä pitkälle pääse. Hanavesi on erittäin juomakelpoista, joten kun pari pikkupulloa ensin ostaa on niitä sitten helppo hotellihuoneen tai apartomentoksen hanasta täyttää ja aina mukana kantaa.
Rannat
Muutamaa poikkeusta lukuunottamatta rannat täällä ovat kivisiä, hienoa sileää hiekkarantaa saa todella etsiä. Tyypillisiä ovat pienistä, rusinan kokoisesta ja siitä isommasta kivestä muodostuvat rannat, joille toki rantapyyhkeen saa jo ihan kivasti leviteltyä ja sen aurinkovarjonkin saa pystyyn. Eipähän ole sitä hiekkaa sitten kaikki paikat täynnä ja rantojen vedet pysyvät todella kirkkaina kun ei siinä ole hiekkaa sekoittuneena. Paljon on myös ihan kalliorantoja, joilta löytyy helposti hyvinkin mainioita leiriytymispaikkoja. Uimatossut on ihan hyvä idea, niiden kanssa rannalla liikkuminen ja veteen meneminen ovat kenties miellyttävämpiä.
Pärjääkö suomen kielellä?
Kroatiassa ei ainakaan vielä löydy ruokalistoja suomeksi eikä tarjoilijatkaan huutele kovin usein "Terve terve" tai "Mitä kuuluu?" Suomen kieltä täällä kuulee toisten suomalaisten puhumana eli kun paikallisten kanssa alkaa juttelemaan, pitää vaihtaa murretta. Englannilla pärjää etenkin turistien suosimissa paikoissa ihan mainiosti, saksa on myös laajalti hallussa ainakin perusteiden osalta. Mitä pohjoisemmaksi maassa varsinkin rannikolla sijoittuu, sitä paremmin myös italia alkaa sujumaan. Se kaikkein parhaiten ymmärretty kieli on kuitenkin hymy. Kun pienessä sisämaan kylässä pääsee asioimaan ihan vaan kroaattia puhuvan kanssa, on viittomalla ja avoimella ystävällisellä hymyllä pärjätty tähän asti hyvin. Etenkin ruokakaupoissa kannattaa huomioida, että täällä ei tuotekuvauksia yleensä purkeissa ja pussukoissa englanniksi ole vaan käytössä on tämä itäisemmän Euroopan kielivalikko. Suosittelen matkapuhelinten käännössovelluksia, niiden avulla välttyy monilta sekaannuksilta.
Koko rannikkokaistaleella ja sen edustan isoilla saarilla on huikea määrä majoitusvaihtoehtoja. On isoja massahotelleja, on hienoja luksusvilloja omine uima-altaineen, on niitä perushotelleja ja sitten on pieniä yksityisomisteisia huoneistoja eli apartomentoksia. Tässä taas pitää miettiä, mitä itse arvostaa ja haluaa. Huoneistot, eli apartementokset ovat täällä hyvin suosittuja ja niitä on paljon tarjolla. Monesti omistava perhe asuu itse samassa talossa tai ainakin ihan vieressä. Kyseessä voi olla asunto, jossa he itse asuvat talvikaudella ja kesäksi he siirtyvät turistien tieltä asumaan vaikkapa kotikylään hieman sisämaan puolelle tai vaikkapa naapurustossa asuvan sukulaisen luo. Huoneistoissa ja kokonaisissa villa-tyyppisissä taloissa on se etu, että esimerkiksi aamupalat ja muut pienet syömiset voi valmistaa itse ja muutenkin vaikkapa isomman porukan kanssa yhdessä oleilu sujuu luontevammin kuin yksittäisten hotellihuoneiden ollessa kyseessä. Voi myös olla, että etenkin isäntäperheen asustaessa lähistöllä pääset kokemaan hieman enemmän paikallista elämää esimerkiksi yhteisten illallisten muodossa. Vähintääkin heiltä saa varmasti hyviä vinkkejä lähialueen jutuista. Vaikka tarjontaa on paljon, kannattaa majoitus varata ajoissa. Tämä koskee etenkin sitä kovinta sesonkiaikaa heinä- ja elokuussa, jolloin monessa paikassa on täpötäyttä.
Pula, Split ja Dubrovnik
Nämä kolme isoa rannikkokaupunkia ovat matkailijoiden suuressa suosiossa. Ne ovat myös isojen risteilyalusten pysähdyspaikkoja. Tämä johtaa siihen, että monesti päivisin kaupunkien upeat historialliset keskustat ovat täynnä niitä tuhansia isojen laivojen matkaajia, jotka pyrkivät sen muutaman maissaolotunnin aikana kokemaan kaupungin sykettä maksimaalisesti. Se tarkoittaa tungosta. Mikäli siis haluat näihin upeisiin kaupunkeihin tutustua mahdollisimman rauhassa, kannattaa tutkailla risteilijäaikatauluista sellaista päivää, jolloin paatteja ei ainakaan hirmuisen montaa ole samaan aikaan satamassa. Päivissä on nimittäin eroja kuten kroatialaisissa viineissä. Toinen hyvä idea voi olla ajoittaa se oma kaupunkikävely illemmalle, yleensä risteilymatkustajat poistuvat takaisin aluksille viiteen mennessä ja vapauttavat tilaa ihastella historiallisia kaupunkeja. Suosittelen lämpimästi sen historian aistimista myös lähistön pienemmissä kylissä ja kaupungeissa, monesti meno on rauhallisempaa, olut halvempaa ja matkamuistokuviin tallentuu enemmän Kroatiaa ja vähemmän muita turisteja.
Zagreb
Moni lomailija suuntaa tänne rannikolle, mutta Kroatia on paljon muutakin. Jos nyt vaikka lähdetään pääkaupungista Zagrebista, niin siinäpä mainio kaupunkilomakohde vieläpä suorilla lennoilla sesonkiaikana. Zagreb on tyyliltään näistä rannikkokaupungeista selvästi eroava, enemmän Keski-Euroopan kaupunkeja muistuttava. Sieltä löydät upean vanhan kaupungin, hyvät ostosmahdollisuudet ja laajan ravintolatarjonnan. Mikseipä siis yhdistäisi kesälomaan vähän sisämaan kaupunkia ja sitten tätä rannikon meininkiä? Tässä kohtaa voin jo mainostaa myös Zagrebin ilmiömäistä joulutoritunnelmaa, ehkä Euroopan parasta sellaista. Siis viimeistään loppuvuodesta kannattaa suunnata tuonne pääkaupungin humuun.
Tässä siis tämmöinen lista. Tyhjentävä se ei toki ole, mutta jospa se antaisi joitain vastauksia ja auttaisi lomareissun suunnittelussa. Mahdollisuuksien ja resurssien mukaan voin etenkin tänne Splitin suunnalle tulevia avustaa henkilökohtaisemminkin.